Hlavní obsah

Brutálně umučil kamaráda, přesto chtěl na svobodu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jen těžko představitelné chvíle hrůzy a bolesti musel před svou smrtí zažít třiapadesátiletý muž, který se dostal do sporu se svým o třiadvacet let mladším spolubydlícím Patrikem Vicherem. Ten svého kamaráda po hádce brutálně umlátil, za což ho soudy poslaly na 17,5 roku za mříže za vraždu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Patrik Vicher u soudu

Článek

Vicher se ale s trestem odmítl smířit a podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) kde tvrdil, že se žádné vraždy nedopustil a vše se prý seběhlo jinak. NS ale jeho dovolání smetl ze stolu, což Právu potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

K celé události došlo loni v polovině března v jednom z bytů na Francouzské ulici v Kopřivnici. Vicher se tam po hádce vrhl jako smyslů zbavený na svého spolubydlícího. Mlátil ho pěstmi, kopal ho do hlavy, šlapal mu po hrudníku i hlavě a několikrát s ním mrštil o dveře sousedního bytu.

Poškozený před smrtí trpěl obrovskými bolestmi a mučivými útrapami.
mluvčí soudu

"Přivodil mu mimo jiné i mnohočetné zlomeniny několika žeber, zhmoždění obou plic s prokrvácením a roztržením dolního laloku levé plíce, vážné poraněné hlavy a mozku,“ konstatoval Knötig.

Vicher se ale nespokojil jen s brutálním mlácením. Benzínovým čističem domlácenému nebožákovi polil na obličeji, bok a nohu a následně jej zapálil. Týraný muž tím utrpěl popáleniny 1. až 2. stupně.

„Bylo prokázáno, že poškozený před smrtí trpěl obrovskými bolestmi a mučivými útrapami doprovázenými narůstající dušností a šokovým stavem organismu,“ upozornil Knötig.

Když spolubydlící přecházel se svíčkou v ruce po bytě, tak náhodou chytil.
odsouzený

Sám Vicher založil svou obhajobu na tvrzení, že se vlastně snažil svému spolubydlícímu pomoci, když ho našel ležet těžce zraněného a jal se mu poskytovat srdeční masáž.

K popálením také přispěchal s originálním vysvětlením. „V bytě byla vypnuta kvůli dluhům elektřina, svítili jsme proto svíčkami. Když spolubydlící přecházel se svíčkou v ruce po bytě, tak náhodou chytil,“ tvrdil Vicher u soudu.

"NS při projednávání dovolání zjistil, že bylo podáno z jiného důvodu, než uvádí trestní řád a proto jej odmítl. Proti rozhodnutí o dovolání není s výjimkou obnovy řízení opravný prostředek přípustný,“ dodal Knötig.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám