Hlavní obsah

Matku, která v Praze unesla svou dceru, neobvinili. Je zřejmě týraná

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Zoufalá Britka, která ve čtvrtek unesla svou dceru z kojeneckého ústavu v Praze 4, byla v sobotu zadržena v metropoli v luxusním kadeřnictví. Policii na ni upozornil jiný zákazník. Pozdější výslech matky ale situaci změnil. Žena plná modřin nebyla obviněna a policisté se nyní dali do vyšetřování.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve zprvu jasném případu, kdy před pár dny rozhodl soud na základě doporučení Odboru sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) Prahy 3 o umístění rok a půl staré holčičky do ústavu, protože ji její 46letá matka nebyla schopna finančně zajistit, se objevily nové skutečnosti.

Kim Nicola Royleová se svou dcerou odešla z Dětského centra při Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) ve čtvrtek dopoledne. Policie se obávala, že s ní uteče do Německa, podle svědků si měla dokonce změnit vizáž. [celá zpráva]

Ale stejně jako to, že je žena sociální případ, se tyto předpovědi ukázaly jako liché.

„Přišla k nám v sobotu jen s tím, že si chce nechat umýt vlasy a vyfoukat je. Pak ještě chtěla zastřihnout konečky. Žádný radikální zásah. Navíc jen tato procedura u nás stojí kolem tisíce korun. Ani podle vzhledu jsme neusoudili, že by měla problémy s penězi. To rozhodně ne,“ řekla Právu kadeřnice ze salónu Franck Provost v Praze 1.

Má po rukou i jinde viditelné modřiny

Ale přece jen se objevilo něco, co kadeřnici znepokojilo. „Holčičku nedala vůbec z ruky. Měla jí u prsu, i když jsem jí myla vlasy. Rozhodně bylo vidět, jak moc ji má ráda. Ale všimla jsem si, že má po rukou a jinde viditelné modřiny. Takže si myslím, jestli spíš jí někdo neubližoval. Možná právě matka by potřebovala pomoc, třeba nějakého psychologa,“ svěřila se kadeřnice, která se o paní Royleovou v sobotu v salónu starala.

Svým chováním Angličanka rovněž vyvrátila, že by měla v úmyslu někam utíkat nebo se skrývat. „Naopak ještě tady pak hodinu seděla. Zůstala tu má kolegyně a její zákazník si ženy s dítětem všiml, poznal je a šel to oznámit na služebnu strážníků, kterou máme naproti. Paní vůbec nekladla žádný odpor a bez problémů s policisty odjela,“ dodala zaměstnankyně salonu.

Dcerku pak policisté odvezli zpět do Dětského centra. „Holčička byla úplně v pořádku. Její matku jsme předvedli k výslechu. Ale vzhledem k okolnostem, které nám oznámila, o nichž jsme nevěděli a nyní je musíme prošetřit, jsme nevznesli žádné obvinění,“ sdělila Právu pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová s tím, že nedošlo k žádným změnám, takže matka může dál svou dceru navštěvovat tak, jak jí dovolil soud.

„Je to tak, návštěvy jsou nařízené soudem a my je budeme respektovat. Záleží na paní Royleové, jak se bude chovat. Dnes jsme ji poslali na odbor péče o dítě, aby si to tam uhájila, a nyní jsem vedla i docela dlouhý rozhovor se soudkyní, takže se tomu věnujeme, ale více zveřejňovat nebudeme,“ řekla Právu ředitelka Dětského centra Thomayerovy nemocnice Jaroslava Lukešová.

Podle Prahy 3 se však matka holčičky nechce podrobit lékařské pomoci. „Má možnost pobývat s dítětem v kojeneckém ústavu, pokud se podrobí nezbytným lékařským vyšetřením, což ona však odmítá. Celý případ je řešen v úzké součinnosti s Úřadem pro mezinárodní právní ochranu dítěte a v úzké spolupráci s britskými úřady,“ sdělil Právu mluvčí Prahy 3 Jan Sotona.

„Právě informace od britské strany byly jedním z hlavních důvodů, proč se OSPOD rozhodl navrhnout soudu dotyčné předběžné opatření. Jejím případem se OSPOD Prahy 3 zabývá již rok a půl,“ dodal Sotona s tím, že se matka dlouhodobě pohybuje v Praze, převážně právě na území třetí městské části.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám