Hlavní obsah

Zdrogovaní řidiči vysáli kasu plzeňského magistrátu

Právo, Patrik Biskup

Plzeňskému magistrátu (MMP) došly peníze, které měl na letošní rok vyčleněné na úhradu znaleckých posudků pro potřeby správního řízení u dopravních přestupků. Důvodem je enormní nárůst případů zdrogovaných řidičů, kdy město vyplácí znalcům největší částky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodli jsme se, že vstoupíme do jednání se soudně znaleckými ústavy, jestli by nechtěly slevit z cen, které jsou dnes v maximální výši, jež vůbec legislativa umožňuje,“ řekl Právu vedoucí odboru správních činností MMP Roman Matoušek.

Za toxikologická vyšetření a znalecké posudky letos úředníci utratili půl miliónu korun. S těmito penězi přitom počítali, že jim vystačí až do konce roku. “Policie udělá orientační vyšetření rozborem moči, a pokud tam jsou nějaké stopy po drogách, předává to nám s tím, že zaplatíme rozbor krve a následný znalecký posudek. Ten na základě výsledků rozborů určí, do jaké míry je pozitivně testovaný řidič omamnou látkou ovlivněn,“ vysvětlil Matoušek.

Chybějící peníze se vyberou na pokutách

Cena toxikologického vyšetření a navazujícího posudku se pohybuje od čtyř do osmi tisíc korun. Problém je v tom, že u řidičů došlo k razantní změně poměru alkoholu a drog. "Byly doby, kdy jsme dostávali 80 až 90 procent alkoholů a 10 a 20 procent drog. Teď se to obrací, dneska jsou 60 až 70 procent drogy a zbytek alkohol. Měsíčně jsou to desítky případů,“ upozornil Matoušek.

Pro peníze na znalecké posudky tak nyní musejí úředníci sáhnout do jiného šuplíku. „Náš výběr ze sankčních plateb je na té příjmové stránce velmi úspěšný, takže když se zvyšuje příjmová stránka, tak se navýší i ta výdajová bez toho, abychom zatížili městský rozpočet,“ reagoval Matoušek. Za prvních pět měsíců letošního roku uložil magistrát ve správních řízeních za dopravní přestupky pokuty ve výši 6, 6 miliónu korun.

Jen zlomek případů zdrogovaných řidičů se dostane do trestního řízení. Státní zastupitelství se tomu brání s odvoláním na neúměrné náklady, kdy ústavní soud rozhodl, že kromě toxikologického posudku je nutné přibrat i znalce psychiatra.

Reklama

Výběr článků

Načítám