Hlavní obsah

Zvrhlík dostal za znásilnění 15 let, pak detenční ústav

Právo, Petr Kozelka

Už nikdy se zřejmě na svobodu nepodívá nebezpečný kriminálník Petr Kavka. Sedmačtyřicetiletý muž loni v Brně přepadl dvě ženy, jednu navíc znásilnil. Krajský soud v Brně Kavku potrestal 15 lety vězení, po skončení trestu pak bude muset nastoupit do detenčního ústavu, jehož brány už nemusí nikdy opustit.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Kavka u brněnského soudu ze všech sil zapíral.

Článek

Kavka se proti verdiktu bránil u Nejvyššího soudu (NS), ten ale jeho dovolání jako neopodstatněné odmítl a v pondělí zveřejnil verdikt v internetové databázi.

Kavka už za mřížemi věznic strávil pěkných pár let, celkem pětkrát byl trestán za zločin se sexuálním podtextem, a přestože podle znalců dobře věděl, že trpí agresivním sadismem, nic pro svou léčbu nedělal.

Naposledy zaútočil v rozmezí měsíce loni na jaře v Brně. Nejprve si vyhlédl na místním autobusovém nádraží osmatřicetiletou ženu, slušně se představil a pozval ji na skleničku. Když se ale žena chtěla z jeho společnosti vzdálit, vytáhl pistoli a ženu táhl do houští k řece Svratce. Žena se ale nezalekla, pustila se s Kavkou do potyčky, při které mu z pistole vypadl zásobník. Přepadená toho využila a utekla.

Další oběť strhl do křoví

O měsíc později si zvrhlík vyhlédl další oběť v lesoparku u sídliště Vinohrady. Šedesátiletou ženu strhl do křoví, mířil na ni pistolí, z dokladů si opsal její adresu a nakonec ji znásilnil. U toho si ji ještě fotil. Nakonec ji ještě okradl o 200 korun a odkráčel. Žena utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu a problémů se zřejmě nezbaví až do konce života.

„I u předchozích případů obžalovaný tvrdil, že on je nevinný, vinu prý nesou ty ženy. Má ještě tu drzost, že na oběti podává trestní oznámení a soudu vykládá báchorky, kterým nelze věřit. Před takovými lidmi je nutno společnost chránit,“ uvedl soudce brněnského soudu Aleš Novotný a jeho slovům dal za pravdu i dovolací Nejvyšší soud, který Kavkovo dovolání smetl ze stolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám