Hlavní obsah

Bouře na Pardubicku zapálila statek a lámala stromy

Novinky, Václav Lang

Silné bouřky, které v noci ze soboty na neděli a z neděle na pondělí zasáhly území České republiky, měly ničivé následky. Na Pardubicku zasahovali hasiči celkem u 22 událostí. V noci ze soboty vyjížděli zejména k popadaným stromům, v noci na pondělí se museli vypořádat s požárem statku, který pravděpodobně vznikl po úderu blesku.

Článek

V pondělí zhruba v půl druhé ráno vyjelo pět hasičských jednotek k hořícímu statku v obci Bezděkov na Pardubicku. "Při příjezdu první jednotky na místo byly 2/3 střechy již v plamenech. Hasiči se snažili zabránit rozšíření plamenů na obytnou část," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Hasiči dostali plameny pod kontrolu brzy po příjezdu a kolem půl páté ráno je zcela zlikvidovali. Nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byl podle slov vyšetřovatele hasičů úder blesku. Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milión korun.

V noci ze soboty silná bouře zapříčinila především spadané stromy. Například pardubičtí hasiči zasahovali u nehody osobního vozidla, které narazilo do spadlého stromu v Opatovicích nad Labem. Kolize se obešla bez zranění. K dalším popadaným stromům byly vyslány hlavně jednotky požární ochrany ze Svitavska. Hasiči také odstraňovali vodu ze zatopených komunikací a odstraňovali naplaveniny.

Blesky udeřily také na jiných místech republiky. Například v Liberci v neděli ráno udeřil blesk do operačního střediska tamních záchranářů a vyřadil z provozu většinu systémů. Záchranáři se tak ocitli bez počítačových databází a systémů. V Jablonci nad Nisou začala po úderu blesku hořet kůlna. Hasičům se podařilo požár zlikvidovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám