Hlavní obsah

Lékaři falešnými recepty okrádali nemocnici

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonínsko

Minimálně ke statisícům korun si přišli dva nepoctiví lékaři na Hodonínsku, když dosud nezjištěnou dobu předepisovali falešné recepty. Vystavovali je v době své služby na pohotovosti ve Veselí nad Moravou – na existující osoby, které ale o tom nic nevěděly, lékaři jen použili jejich jméno. Pracovali externě pro Nemocnici Kyjov, na její recepty také léky vykazovali.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lékaři předepisovali drahé léky, především drahá antibiotika. Ilustrační foto.

Článek

Kauzu nedávno spustila (kupodivu jen jedna) pozorná pacientka, když při kontrole svého pojištění u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra zaznamenala léky, které nikdy neužívala. Upozornila svoji pojišťovnu a nemocnice okamžitě zahájila na toto téma dialog s ostatními pojišťovnami.

Podle sobotního sdělení mluvčího Nemocnice Kyjov Tomáše Zdechovského by se celková ztráta mohla vyšplhat až na několik miliónů korun, jen za loňský rok vyčíslili škodu zhruba za 800 000 korun. Ředitel Josef Pejchl předpokládá, že přesné číslo budou mít do konce roku.

Nepříjemným důsledkem pro obyvatele Veselí nad Moravou a okolí je zrušení tamní pohotovosti na pokyn Jihomoravského kraje.

Lékaři předepisovali drahé léky, především drahá antibiotika. Policie nyní zjišťuje, zdali tyto léky vyzvedávali z lékáren a potom zpeněžovali, nebo jsou do podvodů zapojeni možná ještě lékárníci či jiné osoby. Vyslechnuto bude mnoho pacientů pohotovosti, na jejichž jména byly léky předepisovány.

S oběma lékaři nemocnice ukončila dohodu o zaměstnání, nyní jim hrozí obvinění z podvodu.

O nápadném nárůstu spotřeby léků v kyjovské nemocnici věděli. Náměstek ředitele Jindřich Pleva před několika týdny prohlásil před novináři, že za letošní první kvartál utratili 21 miliónů korun, o čtyři milióny více než vloni. Hovořil o nekázni lidí, o nenastavených limitech. Pejchl, který do nemocnice nastoupil jako krizový manažer loňského listopadu a v červnu byl krajskými radními potvrzen jako řádný ředitel, nařídil důkladný vnitřní audit a zavedl systém proti krádeží léků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám