Hlavní obsah

Podvodná zbrojařská firma má na svědomí stovky naštvaných zákazníků

Právo, Radim Vaculík

Stovky naštvaných a podvedených zákazníků má na svědomí jedna zbrojařská rodinná firma z východních Čech. Společnost nejen podvodně upravovala běžné zbraně do podoby sběratelských unikátů, ale věnovala se také dovozu funkční vojenské techniky, a to ve velkém.

Článek

Jak Právo informovalo jako první již loni v lednu, detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili trojici šéfů této společnosti, dva muže a jednu ženu (39 až 64 let), z toho, že pomocí padělaných německých raznic dělali z dovezených zbraní z  Rakouska a Německa z dob druhé světové války sběratelské kousky a historicky velmi cenné unikáty, které nejsou normálně k sehnání. Od zákazníků tak inkasovali mnohem vyšší částky, než by dostali za původně dovezené zbraně.

Policisté z ÚOOZ ale v průběhu více než půldruhého roku dlouhého vyšetřování zjistili, že se obvinění nespecializovali jen na historické unikáty.

„V souvislosti s dokumentováním původního případu se postupně začalo ukazovat, že v této firmě mohlo docházet k nelegálnímu obchodování se zbraněmi v daleko větším měřítku. A to konkrétně v souvislosti s dovozem zbraní od jedné německé firmy, jejichž majitelé jsou na území Německa rovněž za obdobnou trestnou činnost stíháni,“ sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Dovezli funkční vojenské zbraně

„Tentokrát jde především o nelegální dovoz vojenských zbraní, jako jsou pistole, samopaly a pušky či jiné automatické zbraně, na který neměla česká firma platná povolení,“ podotkl Hanták.

Východočeští zbrojaři podle něj dovezené vojenské zbraně deklarovali jako lovecké nebo sportovní - a co je prý nejhorší, také jako znehodnocené. Ty totiž nepodléhají žádné registraci, takže si pak každý dospělý člověk mohl bez problémů od této společnosti koupit třeba samopal, který byl na oko znehodnocený, ale údajně plně funkční.

„Zákazníkům se tak do rukou dostaly nejen neodzkoušené střelné zbraně, ale také zbraně hromadně účinné a mohlo být ohroženo zdraví i životy jak kupujících, tak dalších osob. Funkční zbraně označené jako znehodnocené totiž často končí v podsvětí a slouží k páchání závažné násilné trestné činnosti,“ poznamenal Hanták.

Zbavili tři stovky zbraní

Detektivové podle něj v souvislosti s touto kauzou zabavili celkem na tři stovky krátkých i dlouhých střelných zbraní dovezených z Německa a Rakouska, přičemž řadu z nich museli policii odevzdat nic netušící řádní zákazníci východočeské firmy. Ti tak s největší pravděpodobností přišli jak o koupené kousky, tak o nemalé peníze. Škoda se totiž pohybuje v řádech miliónů korun.

Podle Hantáka policisté nyní rozšířili obvinění tří šéfů společnosti o další zadokumentované skutky a také trestné činy jako jsou podvod či porušování cizích práv. Všem hrozí až desetileté tresty vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám