Hlavní obsah

Místostarostka na videu přebírá sto tisíc na ruku, policie přesto kauzu odložila

Právo, Radim Vaculík

Když deník Právo a server Novinky.cz zveřejnily loni v říjnu videonahrávku, na které tehdejší místostarostka městské části Brno-sever za ČSSD Zdeňka Tůmová (55) dostala v autě od podnikatele z Vyškovska Davida Lacíka sto tisíc korun, vše vypadalo jasně.

Článek

Vzhledem k tomu, že Lacík opakovaně získal několik zakázek od radnice Brno-sever anebo se na jiných podílel jako subdodavatel, napadla většinu lidí včetně policistů jediná možnost − šlo o úplatek. Svědčí o tom i slova, která na nahrávce z úst obou aktérů zazněla.

Místostarostka byla natočena při přebírání balíku penězVideo: Novinky

Protikorupční policie proto v této věci zahájila trestní řízení pro podezření z korupce. Jenže po osmi měsících prověřování detektivové minulý týden případ uzavřeli s překvapivým koncem. Kauzu odložili s tím, že se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání.

Co zaznělo na nahrávce:
Videonahrávka vznikla v listopadu 2009 na jedné brněnské ulici v Lacíkově autě, do kterého někdo nainstaloval kameru s mikrofonem tak, aby mířila na místo spolujezdce. Lacík, který vůz řídil, odmítl, že by záznamové zařízení dal do auta on.
Na záznamu Lacík vytahuje na místě řidiče balík bankovek, Tůmová sedící na místě spolujezdkyně rozepíná kabelku a on do ní vhazuje peníze. Lacík přitom říká: „Tohle to ti dám… to je za tu (nesrozumitelné slovo) a tu školu… no však víš.“ Tůmová poděkuje a odvětí: „No jasně“, zavře kabelku a vystupuje z auta. Přitom ještě dodává: „To jsou ty materiály od té střechy, viď?“ a Lacík odpovídá: „Přesně tak.“

Která zakázka to byla?

Policie přitom připouští, že se trestný čin stal, že sto tisíc korun uložených do kabelky místostarostky nebyla půjčka, jak tvrdila Tůmová, nýbrž úplatek. Nicméně vyšetřovatelé nedokázali zjistit, za co ho dostala a zda byl určen přímo jí nebo ještě někomu jinému z radnice.

Místostarostka Tůmová vysvětluje převzetí peněz na videonahrávce Video: Novinky

Podle informací Práva není dodnes jasné, ke které ze zakázek městské části by se mohl úplatek vztahovat. A samotná nahrávka údajně jako důkaz nestačila i vzhledem k tomu, že její hlavní aktéři na policii odmítli o předaných sto tisících hovořit jako o úplatku. Každý z nich prý sice vypovídal jinak, nicméně přiznání nezaznělo a nikdo jiný se předání peněz nezúčastnil.

Kauza nynější radní na brněnském magistrátu Zdeňky Tůmové je tak v poslední době dalším z případů možné korupce vlivných politiků, kdy policie i přes existující nahrávku či jiný podobný důkaz vůbec ani nezahájila trestní stíhání a věc rovnou odložila.

Před pár dny se totéž stalo například v kauze bývalého ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila (ODS), kde ale detektivové tvrdí, že museli věc odložit z pokynu státní zástupkyně, která to však odmítá.

Žalobce: Podezření zůstalo

Rozhodnutí protikorupční policie o odložení případu Tůmové už potvrdil i dozorový brněnský státní zástupce Jan Petrásek. Nicméně i on Právu řekl, že ke korupci mohlo dojít.

„Podezření z trestného činu v tomto případu nadále zůstalo. Za situace, kdy peníze byly předávány místostarostce radnice někým, kdo na té radnici vyhrál několik výběrových řízení, případně je nevyhrál, ale nakonec je realizoval, taková okolnost vzbuzuje podezření a bude vzbuzovat pořád,“ uvedl Petrásek.

Nahrává tomu podle něj i fakt, že Tůmová s Lacíkem nebyli schopni uspokojivě vysvětlit důvod předaných peněz a naopak se spíš do všeho zaplétali. Místostarostka i Právu tvrdila, že peníze od Lacíka byla půjčka, nicméně žádné potvrzení i přes původní sliby dodnes nepředložila.

Podle informací Práva navíc krátce po loňském zveřejnění nahrávky oba v telefonech hovořili o tom, že jde o šílený průšvih a chtěli se prý někde potkat, nejlépe tam, kde nelze použít odposlechy, například v bazénu.

Policie měla původně podezření, že mohlo jít o opravu jedné střechy a výměnu oken, kdy vítězná firma krátce po výběrovém řízení učinila z Lacíka generálního subdodavatele a ten pak údajně prakticky celou zakázku udělal.

„Nicméně nešlo napsat sdělení obvinění ve stylu, že v přesně nezjištěné době na přesně nezjištěném místě předal úplatek za to, že nějakým způsobem pro něj Tůmová zařídí získání přesně nezjištěné zakázky. Už vůbec by takto nemohla vypadat obžaloba ani rozsudek,“ konstatoval žalobce.

Situaci nazval tristní, protože všichni vědí, že šlo o „levárnu“, ale bez konkrétních zjištění. Muselo by být třeba jasné, co a jak pro vítězství Lacíka v některých výběrových řízeních udělala právě Tůmová, a to policie nezjistila.

Měli být odvážnější

Kauza tak v tuto chvíli skončila. Policie sice může v okamžiku, kdy se objeví nějaký nový stěžejní důkaz, případ otevřít, ale to se stává ojediněle a ve věci Tůmové je to i podle státního zástupce velmi nepravděpodobné.

Radim Bureš z české pobočky protikorupční organizace Transparency International však míní, že policisté se žalobcem měli být statečnější a minimálně oba aktéry případu obvinit.

„Podle mě je úplně jedno, za jakou to bylo zakázku, stačí prokázat, že šlo o úplatek v souvislosti s obstaráváním věci veřejného zájmu. Minimálně tam byly dány důvody k zahájení stíhání, už jen z výchovných důvodů,“ poznamenal Bureš s tím, že pojem půjčka je v poslední době mezi veřejnými funkcionáři a politiky oblíbený.

Myslí si, že případy, kde je nějaký důkaz o předání peněz, by měly skončit u soudu.

„Určitá přehnaná obava státního zastupitelství jít do věcí, které můžou prohrát, je těžko pochopitelná,“ podotkl Bureš.

Reklama

Výběr článků

Načítám