Hlavní obsah

Za zapomenutou špachtli v břiše dostala zdravotní sestra podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř pět měsíců nosila Zdeňka Kopečková v těle třiceticentimetrový lékařský nástroj podobný špachtli, kterou jí lékaři gynekologického oddělení ivančické nemocnice zapomněli při operaci v břiše. Za pochybení stáli před okresním soudem Brno-venkov primář gynekologie, který vedl operaci, a tři zdravotní sestry. Soud nakonec v pátek potrestal podmínkou jen jednu zdravotní sestru.

Článek

K náročné operaci došlo v Ivančické nemocnici v září 2009 pod vedením primáře Aleše Soukala. Žena si krátce po operaci začala stěžovat na bolest v břiše, lékaři její stesky ale přičítali jen důsledkům operace.

Teprve na začátku února dalšího roku se žena dočkala vyšetření, které odhalilo zapomenutou špachtli. „I nejsprostší sedlák vám řekne, že se to tam při operaci muselo najít. Počítání nástrojů v závěru operace bylo provedeno mizerně,“ prohlásil státní zástupce.

Soudkyně Lenka Šulcová se ale s jeho názorem neztotožnila. „Ačkoli se zdá, že je nemožné v břiše pacientky zapomenout nástroj o rozměrech 28 na 6 centimetrů, ve světle obsáhlého dokazování se ukázalo, že věc je mnohem složitější. Znalci se totiž shodli na tom, že nelze vyloučit, že i při precizní kontrole dutiny břišní se mohlo stát, že nástroj nebyl nalezen s ohledem na konstituci pacientky a tvar nástroje,“ prohlásila soudkyně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Primář Aleš Soukal (vpravo) se svým obhájcem před vynesením verdiktu.

Potrestána byla jen sestra

Jedinou potrestanou se tak stala sestra Romana Hanušová, která podle soudu po operaci zjistila, že v sadě nástrojů použitých při zákroku u pacientky chybí špachtle. Jenže se spokojila jen se svým vysvětlením, že nástroj skončil zřejmě někde v odpadu a špachtli do sady doplnila, aniž by o tom informovala nadřízené.

„Na něco takového jsem „čekal“ přes 40 let práce na operačním a porodním sále. Všichni toho litujeme, ale i na další operaci si nás paní Kopečková znovu vybrala. Kdybych měl informaci, že nějaký nástroj chybí, tak prozkoumám celé břicho, ale tu jsem neměl a já nejsem jasnovidec,“ prohlásil primář Soukal.

„Bylo to strašné, starala jsem se v tu dobu o manžela, který na tom byl zdravotně špatně, ale na bolest nic nezabíralo. Dokonce jsem přemýšlela i o sebevraždě,“ svěřila se Právu ihned po reoperaci paní Kopečková. Ta požadovala po zdravotnících mnohatisícové odškodnění, soud jejímu nároku nevyhověl. Ivančická nemocnice ihned po odhalení pochybení přijala nová pravidla, aby se snížila míra pravděpodobnosti podobné chyby na minimum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám