Hlavní obsah

Na Zlínsku pohřešují muže, strhl ho rozvodněný potok

Novinky, alt, alf, ab
Zlín
Aktualizováno

V Trnavě na Zlínsku strhl ve čtvrtek v noci rozvodněný potok muže. Hasiči po něm pátrali, asi po hodině ale hledání vzdali. Svědkyně uvedly, že viděly, jak muž zmizel pod hladinou. V pátek v pátrání

Článek

Ve Zlíně vyjely dvě jednotky hasičů s člunem na hladinu řeky Dřevnice. Svědci ve vodě údajně viděli plout bezvládné tělo. Není zatím zřejmé, zda se jedná o pohřešovaného muže, nebo někoho jiného.

Jindy malinkatý potůček Trnávka rozvodnily silné průtrže mračen, které ve čtvrtek postihly Zlínsko a Moravskoslezský kraj.

Policisté pohřešují 40letého Ukrajince

Krajská policejní mluvčí Jana Bartíková v pátek ráno Právu potvrdila, že policisté pátrají po čtyřicetiletém muži ukrajinské národnosti. Naposledy jej podle policistů spatřila žena ve středu obce, když se šel dívat na rozvodněný potok. Následně do něj měl spadnout.

Od rána policisté prohledávají břehy říčky Trnávky. „Do deváté hodiny ranní jsme prozkoumali čtyřkilometrový úsek Trnávky k soutoku s řekou Dřevnicí,“ uvedla Právu Bartíková.

Nasazeni potápěči

Zmizelého muže hledá patnáct policistů, deset dobrovolných hasičů a do akce už se přidali i policejní potápěči z Brna.

Tok už je i přes deštivé počasí klidnější a jeho hladina klesla o více než metr. „Potok se vrací k normálu. Klesá každou chvilku, a to už od čtvrteční třiadvacáté hodiny. Nyní může být v jeho korytu zhruba metr až metr dvacet vody,“ přiblížila starostka Trnavy Marie Bořutová.

Hasiči vysvětlili i důvod, proč nepokračovali v noci v hledání. "Případná záchrana člověka z takové situace je obecně za hranicí přežití. Ve spolupráci s policií byla nabídnuta psychologická pomoc zdrceným členům rodiny," uvedl mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Počasí může i za zranění dalšího muže v nedaleké Všemině. Muž spadl do kanálu, vytáhli ho kolemjdoucí. Zraněný je v nemocnici.

Bouřky nejvíce postihly Bystřici pod Hostýnem. Voda spolu s naplaveninami z polí se valila ulicemi, pod vodou se ocitl například i hřbitov.

Povodňový štáb vydal varování 

Ve Zlíně ve čtvrtek večer zasedal povodňový štáb, který před půlnocí vydal varování občanům města před stoupající hladinou řeky Dřevnice. Povodňové hráze a protipovodňové aktivity hasiči zaznamenali v okolí obcí Holešov, Hulín nebo i Zlín.

Kolem jedné hodiny ráno hasiči ukončili čerpání vody na takřka všech zahájených místech. Kolem druhé hodiny ranní vyjížděli hasiči znovu v Bystřici pod Hostýnem, kde opět hrozilo rozlití Černého potoka. Zvýšením hrázek z pytlů s pískem bylo nebezpečí odvráceno a dál pokračoval jen monitoring situace.

Operační středisko hasičů v kraji evidovalo v pátek ráno asi 60 organizovaných výjezdů pro profesionální i dobrovolné hasiče v celém Zlínském kraji, které jsou spojeny s odstraňováním následků bouřek.

Hladiny na severu Moravy by dál stoupat neměly

V Moravskoslezském kraji je druhý stupeň povodňové aktivity na dvou místech a na šesti místech stupeň první. Stále sice prší, ale už ne tak vydatně, a podle mluvčího Povodí Odry Čestmíra Vlčka by hladiny vodních toků neměly výrazně stoupat.

„Kolísá to, ale dá se říci, že situace je stabilní,“ řekl dále Právu s tím, že pršet by mělo do odpoledne, úhrn srážek by měl být do 10 milimetrů.

„Takže nic dramatického by se odehrávat nemělo, ještě sice bude dotékat voda z Beskyd, prudké vzestupy by ale neměly být,“ doplnil.

Kolem 8.30 h byl druhý stupeň povodňové aktivity na Lučině v Bludovicích a Stonávce v Hradišti. První stupeň je na šesti místech – na Lučině v Domaslavicích, Ostravici ve Frýdku-Místku, Olešné v Palkovicích a pod přehradou Olešná, Ondřejnici v Kozlovicích a Lubině v Petřvaldu.

Klidnější noc pro hasiče

Hasiči na severu Moravy a ve Slezsku po čtvrtečním odpoledním náporu, kdy čerpali vodu na několika desítkách míst především v okresech Karviná, Frýdek-Místek a v Ostravě, měli noc klidnější, od rána už ale opět vyjíždějí odčerpávat vodu zejména na Karvinsku.

„Není toho ale tolik jako ve čtvrtek odpoledne,“ řekl dále Právu mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster s tím, že vodu ze sklepů hasiči čerpali či právě čerpají na několika místech, např. v Horních Bludovicích a Havířově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám