Hlavní obsah

Policista, který si nechal nalezenou peněženku, uspěl s odvoláním

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Trest pro Petra Svatoně, kterého domažlický soud jako vůbec prvního policistu svlékl z uniformy za selhání při zkoušce spolehlivosti, už neplatí. Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení zrušil původní rozsudek a případ vrátil do Domažlic k novému projednání a rozhodnutí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petr Svatoň

Článek

„Okresní soud zatím nevzal v potaz všechny podstatné okolnosti případu,“ uvedla mluvčí plzeňského krajského soudu Alexandra Vaňková.

Příslušníka Obvodního oddělení policie v Kdyni uznal samosoudce Jan Švígler vinným ze zneužití pravomoci úřední osoby a jako trest mu uložil pětiletý zákaz práce u policie. Svatoň si ponechal peněženku se třemi stovkami, kterou mu předala jako nalezenou věc agentka policejní inspekce.

Igelitka byla mokrá, tak jsem ji někam pověsil, aby oschla. Mezitím jsem na ni zapomněl.
policista

Soudce sice při vyhlášení rozsudku konstatoval, že mu akce inspekce silně připomínala praktiky tajné policie za minulého režimu, ale na druhou stranu s ohledem na její výsledek mají podle něho takové zkoušky svůj význam a jsou na místě. „Je to jeden z prostředků k očistění policie,“ prohlásil tehdy Švígler.

Tašku, ve které byla peněženka a další drobnosti, převzal Svatoň v rámci dozorčí služby 12. prosince. Na oddělení byl v tu dobu sám. Nález podle státního zástupce Romana Šusťáčka nezaevidoval ani neuložil, tak jak mu to ukládají předpisy.

Vinu popírá

Svatoň od začátku vinu popíral. „Igelitka byla mokrá, tak jsem ji někam pověsil, aby oschla. Mezitím jsem na ni zapomněl. Děla jsem jiné věci a úplně jsem to vypustil z hlavy. Znovu se mi to vybavilo, až když za mnou přišla inspekce po několika týdnech,“ hájil se u soudu Svatoň.

Pak prý usilovně začal přemýšlet, kam se taška poděla. „Napadlo mě jediné vysvětlení. Pověsil jsem ji nejspíš na kliku od dveří, a jak za ní někdo vzal, taška mohla sklouznout přímo do odpadkového koše a uklízečka ho omylem vynesla,“ prohlásil policista, který se přiznal, že se v té době potýkal s finančními problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám