Hlavní obsah

Celníci na Karlovarsku zadrželi pašeráky cigaret

Právo, Patrik Biskup, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary / Náchod

Dva cizince, kteří fungovali jako pašeráci cigaret, zadrželi ve středu celníci na Karlovarsku. V jejich dodávce objevili přes půl miliónu cigaret bez kolků.

Článek

„ Ve středu v ranních hodinách u Ostrova nad Ohří zastavili příslušníci oddělení odhalování celních a daňových podvodů dodávkový automobil, v jehož nákladovém prostoru našli speciálně vytvořenou tajnou schránku s cigaretovým kontrabandem,“ řekla Právu mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová.

Podle ní bylo za falešnou stěnou ukryto 550 tisíc cigaret značky Classic Red bez platných tabákových nálepek.

„Cigarety byly na naše území pravděpodobně nelegálně přepraveny z Ukrajiny. Únik na spotřební dani činí 1,5 miliónu korun,“ dodala Blahutová.

Celníci šli podle Blahutové najisto.

Hradečtí celníci překazili nezákonný dovoz cigaret

Další úspěch zaznamenali celníci v Náchodě.

Téměř sedmdesát tisíc cigaret se snažil propašovat do České republiky Polák žijící trvale v Čechách. Cigarety označené ukrajinskými tabákovými nálepkami objevili celníci v jeho vozidle v úterý v podvečer při běžné kontrole.

„ Ve vozidle Opel Vectra směřujícím z Polska do České republiky jsme objevili celkem 69 800 kusů cigaret s ukrajinskými kolky. Vzhledem k tomu, že na území republiky mohou být dopravovány pouze tabákové výrobky opatřené tuzemskými tabákovými nálepkami, byly cigarety hlídkou mobilního dohledu zajištěny,“ uvedl Jiří Vít z Celního ředitelství v Hradci Králové.

Podle Víta Polák na dotaz celníků odpověděl, že v autě převáží pouze osobní věci a dva dětské kočárky. Při následné kontrole však objevili pod čalouněním interiéru, v prostoru pro rezervu a dokonce i v převážených dětských kočárcích tabákové výrobky značené v rozporu s platnými zákony. Jednalo se o cigarety značek Classic Blue a Classic Red.

„Pokud by celníci nebyli ve střehu a zásilku neodhalili, přišel by český stát na cle, daních a jiných poplatcích o téměř 141 tisíc korun. Takto ale čeká viníka trest v podobě propadnutí zajištěného zboží, navíc bude muset doplatit dlužnou částku na spotřební dani a zcela jistě ho nemine ani pokuta za porušení zákona,“ dodal Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám