Hlavní obsah

Ukopané, uškrcené, nebo utopené miminko. Brutálních vražd dětí přibývá

Právo, Josef Koukal

V České republice se množí případy týraných a zavražděných dětí včetně těch nejmenších. Brutálních skutků se přitom dopouštějí nejčastěji sami rodiče a opatrovníci. Na hrozivý trend upozorňuje zpráva o činnosti státního zastupitelství za rok 2010, která výslovně uvádí i případy z jednotlivých českých krajů.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Varovným signálem pro další období jsou množící se případy závažných násilných trestných činů směřujících proti této kategorii osob, zvláště proti nezletilcům v nejnižších věkových skupinách, které mají povahu týrání, v několika případech s těžkými a trvalými následky na zdraví těchto dětí nebo končících i jejich usmrcením,“ konstatuje zpráva Nejvyššího státního zastupitelství ČR (NSZ).

Jen v působnosti Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích řešili státní zástupci loni čtyři případy zabitých či krutě trýzněných malých dětí.

Na krevní výron vedoucí k útlaku mozku zemřela dvouletá holčička poté, co ji od odpoledne až do noci surově bil 35letý přítel matky. Ta mu dítě svěřila na hlídání. Své vlastní dítě zabil 26letý muž, který v noci na Nový rok v opilosti trestal dvouměsíční holčičku za to, že nechtěla pít. Po úderu do hlavy spadla z postele, pak ji otec ještě kopl do hrudníku. Miminko zemřelo na následky zlomenin v týlní a spánkové oblasti, zlomených mělo i šest žeber.

Další 23letý muž z jižních Čech si v polovině loňského roku půjčil do opatrování od přítelkyně sedmiměsíčního chlapečka. Protože dítě v noci plakalo, přehodil mu přes hlavu dvě deky a polštář a ještě na ně prudce nalehl. Zemřelo na těžké zhmoždění obou plic.

Ve čtvrtém případě přežil novorozený chlapeček vražedný pokus své matky pouhou náhodou. Žena (41) chlapce porodila doma, hned poté ho vložila do igelitové tašky a odnesla na odlehlé místo k řece. Zde ho objevil muž, který venčil psa.

Dítě utopila v latríně

Stejně otřesné příběhy popsali krajští státní zástupci i z dalších regionů. V Ústí nad Labem řešili případ manželů, kteří týrali svou ani ne dvouměsíční dceru. Vše vyvrcholilo vražedným útokem otce, který dítě nejprve dusil zabalené do peřiny a poté mu rukou prorazil lebku.

Matka-vražedkyně, jejíž případ dostali na stůl žalobci v Hradci Králové, usmrtila bezprostředně po porodu své dítě tak, že ho topila nejméně 10 minut v záchodové míse s hlavou ve vodě. Poté tělíčko spálila, takže policisté našli na místě už jen ohořelé torzo.

Nezvykle brutální případ popsali i státní zástupci z Brna. Otec, který chtěl zabránit svému tříměsíčnímu synovi v pláči, chytal dítě vždy pod krkem a rdousil ho tak dlouho, dokud nepřestal plakat. Jindy mu na hlavu pouštěl studenou vodu. Způsobil mu i několik zlomenin.

„Praxe ukázala, že se tu jedná o trestnou činnost mnohdy takzvaně skrytou, to znamená, že přes určité poznatky různých nezúčastněných osob, například učitelů, lékařů a podobně, z nichž lze dovodit podezření, nejsou tyto poznatky oznamovány,“ uvádí zpráva NSZ.

O tom, že násilí na dětech přibývá, hovoří i mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká s tím, že samostatnou statistiku, ohledně týrání a vražd nejmladších dětí policie nevede.

Za dítě je ze zákona považována osoba mladší 15 let. Celkem v roce 2010 zemřelo v ČR na následky týrání nebo v důsledku nedbalosti 26 dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám