Hlavní obsah

Za pokus o upálení bezdomovců si muž odpyká 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za pokus o upálení dvou bezdomovců na Karvinsku si šestačtyřicetiletý Zdeněk Krajčovič definitivně odpyká 15 let. Trest, který mu již dříve uložil ostravský krajský soud, mu v úterý potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Proti rozsudku se původně odvolali obžalovaný i žalobce, jejich odvolání však soud zamítl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dvojice bezdomovců útok přežila, nadýchali se pouze kouře. Recidivista byl v minulosti již sedmnáctkrát soudně trestán pro násilnou i majetkovou trestnou činnost. Poslední trest přitom vykonal rok před tímto případem.

Muži původně hrozilo 15 až 20 let. Žalobkyně i vzhledem k jeho trestní minulosti požadovala přísnější trest. Soud jí však nevyhověl. "Je potřeba vnímat nezpůsobilost tohoto pokusu. Trest na samé spodní hranici není nezákonný. Možná je mírný, ale není nepřiměřeně mírný," uvedl předseda senátu Vladimír Štefan. Soud tak vzal v potaz především to, že podle způsobu založení požáru nebylo technicky možné, aby v jeho důsledku poškození uhořeli nebo se udusili kouřem.

Trest považujeme za nepřiměřeně mírný. Obžalovaný má násilnické sklony.
státní zástupkyně

Krajčovič po soudu žádal zproštění obžaloby s tím, že jeho vina nebyla prokázána. Odvolával se právě i na slova znalce, podle něhož se nemohl oheň rozšířit. Jeho obhájce poukázal i na to, že oba bezdomovci byli pod silným vlivem alkoholu. "Jak byste se cítil, kdybyste byl na mým místě a obvinili vás z vraždy. Já jsem neměl v ruce nic, ani šrouby," obrátil se na předsedu senátu Krajčovič poté, co jej soudce pokáral za rušení.

Naopak žalobkyně požadovala udělení přísnějšího trestu. Poukázala přitom právě na mužovu trestní minulost. Opakovaně šlo přitom i o ublížení na zdraví. "Trest uložený na samé spodní hranici sazby považujeme za nepřiměřeně mírný. Obžalovaný má násilnické sklony a zvýšené sklony k agresivitě. Znalci považují jeho prognózu za nepříznivou," uvedla státní zástupkyně Jarmila Ošlejšková. Podotkla, že jeho čin byl prokazatelně aktem msty vzniklým z malicherného sporu.

Muž se oba bezdomovce pokusil podle obžaloby upálit v březnu loňského roku v jedné garáži na Karvinsku. Podle bezdomovců, kteří požár přežili, se s nimi obžalovaný krátce před činem pohádal. Ženě a muži nejprve vyhrožoval usmrcením a poté se na místo vrátil v noci se šroubem a maticí, které upevnil zvenčí na oko pro zámek garážových vrat.

Chtěl tím oběma zabránit uniknutí z garáže. Žena však přivolala hlídku městské policie. Krajčovič se však na místo vrátil v časných ranních hodinách a garážová vrata stejným způsobem zabezpečil znovu. Pak k vratům naskládal různé hořlavé předměty a hromadu zapálil. Oheň se rozšířil i na vnitřní tepelnou izolaci vrat. Bezdomovci uvnitř se nadýchali kouře. Znovu si ale včas stihli přivolat na pomoc strážníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám