Hlavní obsah

Bývalý šéf fotbalového svazu Chvalovský dostal za podvody 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý šéf Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) František Chvalovský byl v úterý odsouzen k deseti letům vězení za úvěrové podvody. Spáchal je podle obžaloby v letech 1998 a 1999 a škoda, kterou způsobil Komerční bance, jde do stamiliónů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

František Chvalovský u Městského soudu v Praze

Článek

Spolu s Chvalovským stanuli před Městským soudem v Praze další čtyři muži. Všichni dostali nepodmíněné tresty. Ladislav Filip byl odsouzen na osm let, Zdeněk Mezer a Miloslav Brodacký na sedm let a Petr Francl na šest let. Všichni figurovali ve vzájemně propojených firmách.

Deklarovali, že půjčené peníze použijí k rozvoji podnikání, ve skutečnosti jimi hradili předchozí dluhy, které měli jak u Komerční banky, tak u jiných věřitelů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obvinění muži před soudem

Obhajoba namítá, že nešlo o úvěrové smlouvy, ale o jiný druh financování - o odkup budoucí pohledávky, v tomto případě za odběrateli zboží. Obhájci v květnu uvedli, že jde o běžný druh obchodu, u kterého nejsou poskytované finance vázány účelem použití, a příjemce tak s nimi může nakládat, jak chce.

Chvalovský se proti verdiktu na místě odvolal.

Foto: René Volfík, ČTK

František Chvalovský na snímku z roku 2001

Kromě trestu vězení má pětice zaplatit Komerční bance stamiliónové odškodnění.

Mezera s Brodackým mají Komerční bance podle dnešního rozhodnutí uhradit přes 633 miliónů korun, Chvalovský s Filipem přes 465 miliónů. Chvalovský s Filipem a Franclem mají zaplatit přes 200 miliónů, Francl sám pak kolem 96 miliónů.

V případu byli před lety obviněni i bývalí šéfové KB, které policie podezřívala, že byli do podvodů zapojeni, jejich kauza se ale k soudu nedostala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám