Hlavní obsah

Případů přepadení řidičů přímo v provozu přibývá, mnohdy jde o život

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči by měli své vozy zamykat, nejen když je opouštějí, ale i pokud sedí právě uvnitř. Mohou tak předejít případům, při nichž zloděje neodradí ani přítomnost posádky ve vozidle. Takové útoky přitom nejsou ojedinělé a nejednou skončily tragicky. Například před několika lety v Hradci Králové, kdy pachatel naskočil do vozidla, donutil řidičku odjet do lesa a tam ji zaškrtil.

Článek

Velká část řidičů nadále ignoruje množící se případy, kdy se automobil i s pasažéry stane terčem přepadení. Přitom podobný trend dnes již není žádnou novinkou. K útokům dochází nejčastěji při stání na světelných křižovatkách, v dopravních zácpách nebo přímo na parkovišti během nasedání či vystupování z vozu.

„Nedávno mě u Europarku Štěrboholy až k autu sledoval nějaký chlap. Na chvíli se mi ztratil z očí, a když jsem dosedla do auta, zamkla a chtěla strčit klíčky do zapalování, stál už u dveří spolujezdce a bral za kliku. Když zjistil, že jsem zamčená, začal utíkat pryč,“ popsala své zážitky diskutérka na automobilovém internetovém fóru. Od té doby je prý zamčení auta to první, co udělá po nastoupení.

Přepadení v Hradci Králové skončilo smrtí mladé ženy

Stejné pravidlo bohužel neplatilo 25. dubna 1995 pro třiatřicetiletou Jarmilu. Na Velkém náměstí v Hradci Králové tenkrát nastupovala do zaparkovaného auta, když v tom se na místo spolujezdce usadil neznámý mladík a poručil jí, aby vyjela. Na jeho pokyny pokračovali do Třebechovic a odtud až do Orlických hor. Muž ji přitom ubezpečil, že potřebuje jen svézt. Pak se však přesunul na zadní sedadlo a uprostřed orlických lesů mladou matku od rodiny uškrtil ramínkem kabelky.

Během několikadenního pátrání našla policie v nedaleké obci zaparkované vozidlo odpovídající ukradenému autu. V tu dobu již však patřilo provozovateli tamní restaurace, který Renault Clio sehnal přes sousedku a dobře věděl, že je kradené.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do akce byl nasazen i vrtulník s termovizí.

Sousedčin bratr předtím dotyčné vozidlo koupil od jedenadvacetiletého Miroslava z Třebechovic pod Orebem. Policie jej vypátrala a ten se nakonec k vraždě přiznal. V osudný den prý přišel o práci a potřeboval peníze na splacení dluhů. Za vraždu dostal osmnáct let, po dvanácti jej pustili na svobodu.

Nešlo o jediný případ v ČR

Jen za uplynulý rok bylo v Česku nahlášeno 40 tisíc případů, při kterých došlo ke krádeži věcí z automobilů. Na každých 40 minut připadá v průměru jedno odcizené vozidlo, za den to dělá 35 vozů a měsíčně něco přes tisíc. Policie ČR nevede statistiky, kolik z těchto případů má na svědomí carjacking, tedy odcizení (většinou ozbrojené) obsazeného vozidla, přesto lze v Česku tento trend doložit konkrétními případy.

Podobný případ jako zmíněná tragédie z Královéhradecka se odehrál před čtyřmi lety v areálu nemocnice Na Homolce. Pětatřicetiletý Ukrajinec tehdy vlezl do auta mladé ženy, zamkl jej a ženu napadl. Té se naštěstí za pomoci nemocniční ochranky podařilo uniknout, avšak Ukrajinec i s autem odjel. V následné honičce s policisty mu nezabránily v jízdě prostřelené pneumatiky ani srážka s protijedoucím vozem. Nakonec se však policistům podařilo mu odříznout cestu a muže zadržet.

V jihočeské obci Blatná nastoupil loni v září ozbrojený muž do auta další mladé ženy. Pohrozil jí nabitou zbraní a donutil ji vystoupit. Ta jej ve strachu o život poslechla. Muž poté z parkoviště před tamním supermarketem zmizel. Policii se nepodařilo jej dostihnout.

Může pomoci úmyslná nehoda

Výrobci automobilů a motoristického příslušenství se snaží vyvíjet nové bezpečnostní technologie a zařízení, která by pomohla podobným případům předejít. Novější vozy například nabízejí automatické centrální zámky, které dveře auta zajistí ihned po rozjezdu.

Foto: Petr Nový, Novinky

Kolona aut na náměstí Míru.

Tyto zámky přitom bývají naprogramované tak, aby se po nárazu odemkly a nemohlo dojít k uvěznění řidiče v havarovaném vozidle. Ne pro všechny řidiče je však tento fakt dostatečně uklidňujícím, a tak stále zůstává spousta těch, kteří prevenci v podobě zamčených dveří nerespektují. Ani zámek navíc není všemohoucí. "Známé na křižovatce přišel k autu bezdomovec, prohodil zadním oknem cihlu, vytáhnul si kabelku a zdrhnul," svěřila se na internetovém fóru jiná diskutérka, proč nedůvěřuje ve 100procentní účinnost zamykání.

V případě zavražděné Jarmily z Hradce Králové přitom policie radí buďto ihned utéct z auta nebo způsobit malou nehodu. „V zoufalství nabourám třeba auto před námi, tím pádem vznikne kolizní situace, která se musí řešit a pachatel může třeba utéct, což té ženě může zachránit život," poradil Miloš Petira z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Důležitou roli hraje i samotné umístění vozidla na parkovišti. Stát bychom měli ideálně na osvětleném a frekventovaném místě. Při cestě k automobilu by měl mít člověk klíč připravený v ruce a ujistit se, že jej nikdo nesleduje (například i ze sousedního auta). Pokud by ještě před nastoupením do vozu došlo k přepadení, doporučuje se zahodit klíče, utíkat a volat o pomoc. V opačném případě by měl řidič co nejrychleji nastoupit do vozu, zamknout jej a vyjet. Pokud je řidič nucen zastavit v provozu, měl by to učinit tak, aby si ponechal dostatek prostoru pro manévrování v případě nebezpečí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Parkoviště

V Česku také existuje řada bezpečnostních systémů, jakým je například AutoLocator. Ten umožňuje řidiči v případě jakéhokoli nebezpečí přivolat pomoc stiskem jediného tlačítka. Nárazové čidlo ve vozidle kromě toho v případě vážnější havárie aktivuje telefonické spojení mezi kabinou a operátorem. Zařízení zvané Car Locator zase umožňuje sledovat aktuální polohu vozidla pomocí GPS lokátoru, případně dokáže na dálku pomocí internetu nebo mobilního telefonu vypnout odcizenému autu motor. Pojišťovny při použití takovýchto zařízení zvýhodňují pojistku vozu.

V cizině se případy počítají na desetitisíce

Čeští zloději pravděpodobně okoukali carjacking v cizině. Například v Belgii koncem 90. let došlo tímto způsobem k odcizení zhruba 160 luxusních vozů, patřících v naprosté většině vysoce postaveným úředníkům a diplomatům. Později byla v přístavu Le Havre těsně před vyplutím zadržena loď s padesátkou těchto vozů na palubě.

Ve Spojených státech se takovéto případy udávají ročně v řádech desetitisíců, a to navzdory vysokým trestům. Nepomohlo ani zřízení speciálních kurzů sebeobrany.

Foto: Profimedia.cz

Řidiči v USA patří k nejohroženějším.

Zaručeně nejhorší situace je ale v Jihoafrické republice. V Johannesburgu například party ozbrojených černých mladíků ve věku 16 - 22 let uloupí denně v průměru 10 aut, která často nejprve použijí k jiné loupeži a teprve potom prodají překupníkům. Do boje proti nim přitom zasáhly i samy automobilky. Například BMW se stalo největším sponzorem specializovaných zásahových skupin zaměřených na zloděje aut.

Carjacking

Jedná se o metodu odcizení vozidla, při které je řidič - často pod hrozbou zbraně nebo násilím - vylákán z automobilu a pachatel ujíždí. Útoky mohou být organizovány jednotlivci či celou skupinou. Příbuzným postupem je tzv. homejacking, kdy pachatelé odcizí nejprve majiteli auta klíče od vozu, s kterým následně ujedou.

Na mnoha místech v JAR se umisťují speciální značky varující před nebezpečím carjackingu. Tamní řidiči jsou již naučení udržovat na světelných křižovatkách široké rozestupy, aby v případě útoku na některé z vozidel mohli snadněji vykličkovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám