Hlavní obsah

Exstarosta dostal podmínku za utajený prodej obecních pozemků

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bývalého starostu Lisova na jižním Plzeňsku Davida Fridricha soud potrestal za to, že před dvěma lety tajně rozprodal obecní pozemky a peníze si nechal. Samosoudce David Protiva rozhodl trestním příkazem, kterým Fridricha uznal vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele a zpronevěry.

Článek

O výši uloženého trestu ale zatím soudce hovořit nechtěl. „U obžalovaného ještě nemáme potvrzeno, že rozhodnutí převzal,“ řekl v pondělí Právu soudce.

Z jiného zdroje Právo zjistilo, že exstarosta dostal rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky. „S trestem jsme spokojeni, je to v souladu s naším návrhem. Nebudeme si proti tomu dávat žádný opravný prostředek,“ uvedl žalobce Zdeněk Slepička. Zda trest přijme i Fridrich, není jasné. Na podání odporu má osmidenní lhůtu od doručení rozhodnutí.

Obec přišla o půl miliónu

Fridricha vyšetřovala protikorupční policie od loňského roku. „Jednalo se obecní pozemky o celkové rozloze v řádech několika hektarů, které bývalý starosta prodal bez souhlasu zastupitelstva. Do obecní kasy z toho nepřišla ani koruna,“ řekl Právu místostarosta obce Jiří Mouček.

Obec, která hospodaří s ročním rozpočtem necelých 1,5 miliónu korun, tak přišla o více než půl miliónu. Navíc policie při vyšetřování zjistila, že exstarosta se ještě pokusil prodat na vlastní triko další obecní parcely, ale to mu nevyšlo.

Obviněný exstarosta tvrdí, že nic špatného neprovedl. „Pozemky jsem prodal, ale souhlas zastupitelů jsem neměl bohužel potvrzený na papíře. Ale všichni o tom věděli. Peníze jsem od kupců nedostal. Byl jsem s nimi domluvený na zaplacení, ale termín se pořád posouval," uvedl Fridrich.

"Mezitím jsem složil funkci, dlouho se nic nedělo. Nikdo nic nechtěl, tak jsem si myslel, že už je všechno v pořádku. No a po roce a půl přišli s touhle verzí, že já jsme ten lump,“ prohlásil Fridrich. Ten starostoval v obci tři a půl roku a předloni sám odstoupil z funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám