Hlavní obsah

Vyděrači byli postrachem Dvora Králové, dostali 5 až 7 let vězení

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Vězením v délce od pěti do sedmi let potrestal v pátek senát Krajského soudu v Hradci Králové čtveřici mužů za to, že v organizované skupině v letech 2000 až 2007 ve Dvoře Králové nad Labem na Královéhradecku vydírali řadu lidí, kterým půjčovali peníze.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle znění rozsudku se Martin Albrecht, Ondřej Pojda, Arnošt Herman a Martin Teuber živili půjčováním různě vysokých částek a poté násilným vymáháním dluhů. A to nejen na dlužnících, ale vyhrožovali i jejich rodinám, včetně dětí. Částky také někdy bezdůvodně navyšovali na několikanásobky pokutami a sankcemi z prodlení.

Někdy ani půjčku neposkytli, ale mnohdy i se zbraněmi v rukou donutili poškozené podepisovat dlužní úpisy či směnky, jejichž proplacení si později vynucovali. Podle rozsudku obžalovaní také několikrát přinutili svědky k nepravdivým výpovědím u trutnovského okresního soudu, který projednával jinou trestní věc proti Albrechtovi.

„Vytvořili si ve městě pověst násilníků. V čele stál obžalovaný Albrecht, jenž hrál toho hodného, který půjčoval. S ním spolupracovali ostatní, kteří byli naopak ti zlí a při vymáhání používali násilí a výhrůžek,“ uvedl předseda trestního senátu Petr Mráka při odůvodnění verdiktu.

Vydíral je, tak ho nechali zabít

Hlavní obžalovaní v pátek u soudu chyběli, ale již dříve obžalobu odmítli s argumentem, že důkazy proti nim byly získávány v rozporu se zákonem. Albrechtův advokát podal okamžité odvolání, ostatní si ponechali lhůtu k vyjádření, včetně státního zástupce Milana Vacka.

Policie tento případ začala šetřit na základě kauzy Jiřího Munzara, který byl zavražděn v létě roku 2006. Pachatele policie vypátrala téhož roku v listopadu a zjistila, že Munzar patřil do Albrechtovy skupiny a zavraždil jej recidivista Pavel Feierfeil. Najali si ho na to Jiří Salavec a Tibor Zeman a důvodem bylo údajně to, že oba byli Munzarem nevybíravým způsobem vydíráni. Zeman pak zastřelil ještě Munzarovu přítelkyni Ivanu Dvořákovou, protože byla u toho, jak Feierfeil jejího partnera zastřelil.

Feierfeil za to dostal 20 let vězení, Zeman o rok méně a Salavce soud potrestal dvanáctiletým vězením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám