Hlavní obsah

Českobudějovický soudce obviněný advokáty z krádeží rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Českobudějovický soudce Evžen Sedlecký, kterého advokáti obvinili, že jim přímo v soudní síni ukradl 25 tisíc korun, rezignoval. V pátek to Právu potvrdil předseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslav Petr. Nařízené kárné řízení tak neproběhne, případem se zabývá policie.

Článek

„Pan doktor Evžen Sedlecký dnes rezignoval na svoji funkci,“ sdělil Právu Petr s tím, že rezignaci soudce zaslal prezidentovi a soudu to dal na vědomí.

„Touto rezignací je pro nás tato věc vyřešena. Byl podán návrh na kárné řízení, které už tak bude bezpředmětné. Případem se zabývají orgány činné v trestním řízení,“ uzavřel předseda soudu.

Náměstek českobudějovického státního krajského zástupce Petr Žižka Právu v pátek potvrdil, že ve středu zahájila policie trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a zneužití pravomoci veřejného činitele. Dohledem nad případem je nyní pověřeno okresní státní zastupitelství.

Od doručení rezignace prezidentovi běží Sedleckému tříměsíční lhůta na zánik funkce soudce. Teoreticky by tak ještě mohl tři měsíce soudit, nicméně v současnosti je v pracovní neschopnosti.

Sedleckého obvinili dva advokáti, že jim přímo v soudní síni v přestávkách mezi soudními líčeními vzal celkem 25 tisíc korun. Sedlecký vinu popírá, krajský soud ještě před rezignací podal návrh na kárné řízení a odvolání soudce. O případu informovala Česká televize (ČT).

Podle advokátů, kteří ztrátu nahlásili ještě v den krádeže, kradl soudce nejméně dvakrát. Naposledy k tomu mělo dojít v pondělí. „Řekli, že mají závažné podezření, že se jim ztratily peníze z jednací síně v době přestávky, kdy tam byl pouze soudce Sedlecký,“ citovala ČT místopředsedu soudu Romana Bártu.

Předseda českobudějovického krajského soudu Bohuslav Petr řekl, že bude zdrženlivý a nechá pracovat orgány činné v trestním řízení.

ČT rovněž uvedla, že soudce si jeho nadřízení i advokáti po pracovní stránce cení. Podle některých zaměstnanců soudu je Sedlecký v péči psychiatrů, údajně se léčil už v minulosti. U soudu je momentálně veden v pracovní neschopnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám