Hlavní obsah

Sbormistra Kulínského podmíněně propustili z vězení

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po uplynutí poloviny trestu byl v úterý z pražské věznice Ruzyň propuštěn sbormistr Bohumil Kulínský odsouzený na 5,5 roku za zneužívání sboristek Bambini di Praga.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bohumil Kulínský

Článek

„Brány věznice opustil 21. června,“ potvrdila Právu mluvčí věznice Pavla Bohatová. Ukončila tak několikadenní dohady ohledně Kulínského žádosti o podmínečné propuštění. Proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, který žádosti vyhověl, se totiž odvolal státní zástupce. Ten ale pravděpodobně svou stížnost stáhl. Odvolací pražský městský soud se totiž námitkou žalobce nijak nezabýval.

„Ano, dávala jsem pokyn, aby se stížnost vzala zpět. Jak to dopadlo, nevím,“ potvrdila ve čtvrtek Právu obvodní státní zástupkyně pro Prahu 6 Jindra Janáčová.

Kulínský odmítá s médii komunikovat. Redaktorovi Práva sice svůj mobilní telefon zvedl, pronesl však jedinou větu: „Promiňte, nechci s vámi mluvit, na shledanou.“

Devatenáct skutků za devatenáct let

Do vězení Kulínský nastoupil 6. dubna 2009, tou dobou však měl za sebou víc než půlroční pobyt ve vazbě, který se do výkonu trestu započítává. Za zneužívání sboristek ho do vězení definitivně poslal v lednu 2009 pražský vrchní soud, jehož pravomocný verdikt posvětil i Nejvyšší soud.

Původní obžaloba kladla Kulínskému za vinu, že celkem ve 49 případech pohlavně zneužíval členky slavného sboru, který vedl, a to na různých zájezdech a soustředěních. S šesti dívkami údajně souložil, přičemž třem z nich v té době ještě nebylo 15 let. Další děvčata prý osahával na prsou a genitáliích.

Vrchní soud v Praze v lednu 2009 snížil počet skutků, kterých se měl v letech 1984 až 2003 dopustit, na 19. U zbylých buď Kulínského obžaloby zprostil, nebo v případě trestného činu útisku jeho stíhání zastavil.

Aféra vyšla najevo na podzim 2004, kdy po udání ze strany manžela jedné z Kulínského bývalých manželek a rovněž sboristek policie sbormistra zatkla. Kulínský pak skončil ve vazbě, ale vinu až do konce odmítal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám