Hlavní obsah

Bezcitný 14letý kluk zorganizoval útok na bezdomovce, půjde jen do polepšovny

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Mladíky, kteří loni v srpnu v Bohdaleckém lese v Praze upálili bezdomovce, poslal ve čtvrtek pražský městský soud do vězení. Dvojice hlavních pachatelů dostala tresty 11 a 3,5 roku. Druhý z pachatelů byl nezletilý. Třetí odsouzený vyvázl s podmínkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mladí muži na lavici obžalovaných

Článek

Jiří Harák si má podle zatím nepravomocného rozsudku odpykat 11 let ve věznici s ostrahou. Mladistvého spolupachatele poslal senát do vězení na 3,5 roku, trest by měl strávit na oddělení pro mladistvé delikventy.

Nejmladší z pachatelů, kterému v době spáchání činu nebylo ještě patnáct let, a kterého v odděleném řízení poslal Obvodní soud pro Prahu 4 do polepšovny, byl paradoxně organizátorem celé akce. Byl to také on, kdo zapálil chatku s bezdomovci a zaútočil na jednoho z nich tyčí.

Z vůle zákonodárců byla hranice trestní odpovědnosti zachována na úrovni 15 let, a tudíž se nemohl zodpovídat před trestním senátem.
soudkyně

Podle psychologů dovede úspěšně manipulovat se svým okolím včetně rodičů a kamarádů. Jde navíc o narušenou osobnost, která nad svými činy necítí lítost.

„Z vůle zákonodárců byla hranice trestní odpovědnosti zachována na úrovni 15 let, a tudíž se nemohl zodpovídat před trestním senátem,“ konstatovala soudkyně. Naopak oba odsouzení za podíl na vraždě nejsou podle znalců primárně agresivní, jde spíše o nevyzrálé osobnosti, a to i v případě nejstaršího odsouzeného Haráka, jehož duševní a emocionální vyspělost odpovídá údajně nižšímu věku.

Hlavní pachatel také podle soudu mohl díky svému věku taktizovat a klidně vzít větší část viny na sebe. „Mohl vinu ostatních bagatelizovat, protože mu nehrozilo trestní stíhání,“ podotkla soudkyně. U hlavního líčení totiž vystupoval organizátor jen jako svědek. „Podle mého to z jeho strany byla jednoznačně taktika,“ podotkla státní zástupkyně Jana Murínová na dotaz Práva.

Vydali se na regulérní trestní výpravu, o níž všichni věděli, že jejím účelem je zbít bezdomovce a také se na to náležitě vybavili.
soudkyně

Předsedkyně senátu připustila, že přesný sled událostí, k nimž osudné noci 24. srpna 2010 v lesoparku došlo, nelze rekonstruovat, protože jednotlivé výpovědi aktérů se liší a každý se snaží svou vinu umenšovat. Jedno je však jisté.

„Vydali se na regulérní trestní výpravu, o níž všichni věděli, že jejím účelem je zbít bezdomovce a také se na to náležitě vybavili,“ uvedla soudkyně. Přestože za hlavního aktéra následného žhářského útoku označila nezletilého mladíka, ani oba další aktéři v řádění nezaostávali.

Nespokojená státní zástupkyně

„I oni byli aktivní a podporovali ho. Chovali se jako skupina a jednali společně,“ zdůraznila soudkyně. Všichni čtyři aktéři si také byli vědomi toho, že v hořícím domku zanechali jednoho z bezdomovců. „Celou noc jsem nemohl spát, bál jsem se, že ten zraněný nebude schopen tomu ve sklepě pomoci,“ měl vypovědět Harák na neveřejném jednání soudu.

Státní zástupkyně Murínová není s rozsudkem ani trochu spokojena. Pro mladíky navrhovala sice trest při dolní hranici trestní sazby, ovšem při přísnější kvalifikaci činu. Harákovi by tak hrozil až dvacetiletý nebo výjimečný trest, jeho mladistvému komplici až deset let.

Posledního z kvarteta účastníků noční akce, 20letého Nelsona Badji, odsoudil městský soud k ročnímu trestu s odkladem na dva roky. Žhářského útoku se sice přímo neúčastnil, násilí však přihlížel a nezabránil mu, ačkoli mohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám