Hlavní obsah

Za zfackování dítěte dostal muž šest let

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Slzy v očích, drhnoucí hlas ani slova lítosti neuchránily dvaatřicetiletého Petra Vašinu před uložením šestiletého trestu odnětí svobody. Senát Krajského soudu v Hradci Králové ho v úterý uznal vinným, že letos v únoru v Broumově na Náchodsku dvakrát udeřil syna své přítelkyně. Muž před soudem přiznal, že dal patnáctiměsíčnímu batoleti dvě facky. To upadlo na rám postele a utrpělo podlitiny.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Petr Vašina u Krajského soudu v Hradci Králové

Článek

„Bylo jen otázkou náhody, že napadení neskončilo těžkým zraněním, nebo dokonce smrtí dítěte. Obžalovaný si musel být vědom, že když zhruba 90 kilogramový muž uhodí patnáctiměsíční batole, které není schopno se nijak bránit, mohou být následky fatální,“ uvedl předseda senátu během odůvodnění rozsudku. Vašina tak byl uznán vinným z pokusu zločinu těžkého ublížení na zdraví.

Obžalovaný, v jehož trestním rejstříku je už pět záznamů, přiznal, že dítě letos 3. února dvakrát uhodil do hlavy. O dítě se prý celý den staral, zatímco jeho družka jela navštívit svého staršího syna do výchovného ústavu v Boleticích.

Jak bylo během hlavního líčení uvedeno, kolem osmé hodiny večer prý začal chlapec bezdůvodně brečet a vztekat se. „Byl jsem ve stresu. Měl jsem obavu, co je s přítelkyní, která byla těhotná. Nevěděl jsem, kdy se vrátí. Proběhlo to najednou, ani jsem nevnímal, že to je malé dítě,“ přiznal obžalovaný. Dítě prý poté utišil a uložil ke spánku.

Sociální pracovnice dítě odvezly k lékaři

Zranění matce odůvodnil tím, že chlapec sám spadl mezi postel a topení. S takovým vysvětlením se však nespokojily sociální pracovnice, které rodinu v následujících dnech navštívily. Dítě odvezly k lékaři a začalo vyšetřování.

„Vynesený rozsudek je plně v souladu s mým návrhem, tedy v dolní polovině zákonné sazby, která je pět až 12 let,“ okomentovala výrok soudu státní zástupkyně. Na výši trestu mělo vliv doznání pachatele, projevená lítost, skutečnost, že šlo o pokus, neboť postižený nebyl vážněji zraněn.

„Zvažovali jsme i uložení trestu pod spodní hranicí, ale vzhledem k předchozí trestné činnosti jsme k tomuto kroku nepřistoupili. Obžalovaný si musí uvědomit, že následky mohly být trvalé,“ uvedl předseda senátu s tím, že podle soudních znalců byl muž schopný rozpoznat společenský dopad svého chování a mohl i přes mírné snížení ovládat své jednání.

Rozsudek není dosud pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání, obžalovaný se odvolal přímo v soudní síni, a to proti výroku o právní kvalifikaci a do výroku o trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám