Hlavní obsah

Manažeři realitní kanceláře měli obrat desítky klientů o milióny

Právo, Petr Kozelka
brno

Bombastická reklama, adresa na lukrativním místě v Brně, zdání prosperující firmy - ovšem pod povrchem jen prázdná skořápka a doslova realitní bublina. Tak vypadala realitní kancelář Oskar, která ještě před čtyřmi lety patřila mezi štiky na realitním trhu v Brně a okolí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Patrik Kloc, Martin Zovčák a Bohuslav Hybler se svými advokáty u brněnského krajského soudu.

Článek

Jenže na začátku roku 2009 přišla rána a 43 klientů realitní kanceláře zůstalo bez peněz, které dali realitce do úschovy. Případ začal v pondělí projednávat brněnský Krajský soud, před kterým se zodpovídají tři manažeři firmy.

Patrik Kloc, Bohuslav Hybler a Martin Zovčák jsou obviněni, že od dubna 2008 do ledna 2009 financovali chod společnosti z peněz v úschově. „V očekávání nenadálých zisků přebírali peníze do úschovy, finance ale nevyplatili a místo toho je použili pro financování nákladného chodu společnosti, některé pak i pro vlastní potřebu,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Celkem 43 klientů měli vykutálení podnikavci obrat o 28 miliónů korun, poškození přitom přišli o částky v rozmezí několika tisíc korun až po téměř tři milióny.

Jste svéprávný a ani jste se nikdy neléčil na psychiatrii?
soudkyně

Zakladatel firmy Patrik Kloc se u soudu sice nevykrucoval ze své viny, odpovědnost ale házel na svého protřelého kolegu Zovčáka.

„Za mého působení se skutečně tyto věci děly, mým cílem ale nebylo vybudovat společnost, která by skončila takovým způsobem, která by obrala mnohé lidi včetně mé rodiny o životní úspory. Zovčák mnohé věci za mě podepisoval, disponoval s účty, do účetnictví mě ani nepouštěl, měl i můj telefon a já mu věřil, byl pro mě autorita, já jsem totiž nikdy s vedením firmy předtím neměl zkušenosti. Říkal, že proč bychom si půjčovali peníze u bank, když můžeme použít ty ze záloh,“ prohlásil u soudu Kloc.

„Jste svéprávný a ani jste se nikdy neléčil na psychiatrii?“ reagovala na jeho výpověď soudkyně Jaroslava Bartošová, když se Kloc přiznal, že nezná ani význam základních pojmů z podnikatelského prostředí.

Trojici obžalovaných hrozí až deset let vězení, verdikt by mohl senát v čele se soudkyní Bartošovou vynést ještě do prázdnin.

Reklama

Výběr článků

Načítám