Hlavní obsah

Protikorupční policie chce poslat bývalého kolegu před soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupční policie chtějí postavit před soud svého bývalého kolegu a někdejšího vysoce postaveného důstojníka policejního prezidia Jana Mareše (58). Viní ho z pokusu o podplacení úředníka ministerstva dopravy částkou sto tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pokusu o podplacení se měl nynější podnikatel a právník Mareš dopustit prostřednictvím jedné známé, jež osobně zaměstnanci úřadu peníze nabídla. Úředník úplatek odmítl a vše nahlásil nadřízeným.

„Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 jsme v těchto dnech předložili návrh na podání obžaloby vůči celkem čtyřem osobám, přičemž jednoho muže viníme z podplácení jako organizátora, další tři jako spolupachatele. Úmyslně v souvislosti s obstaráváním věcí veřejného zájmu nabídli úřední osobě úplatek,“ sdělil Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek s tím, že všem hrozí jeden rok až šest let vězení.

Obviněný Mareš se dostal do problémů se zákonem už před dvanácti lety, kdy byl šéfem skupiny finanční a hospodářské kriminality policejního prezidia. Stejně jako nyní se jednalo o korupci, za přijetí čtvrtmiliónového úplatku dostal tříletý trest a musel od policie odejít. Mareš tehdy tvrdil, že šlo o provokaci policejní inspekce.

Nyní se obhajuje tím, že nikomu žádný stotisícový úplatek loni v červenci nenabídl. Právu řekl, že peníze jeho jménem a bez jeho vědomí chtěla ministerskému zaměstnanci dát jeho známá, které pronajal část své kanceláře. Právě ona se pak spojila s policejní inspekcí, která případ nejprve vyšetřovala.

Do telefonu o úplatku mluvil

Mareš ale zároveň letos v únoru při rozhovoru s Právem naznačil, že se on sám mohl o nějakém úplatku pro ministerstvo při telefonickém rozhovoru s dotyčnou známou zmínit.

„Připouštím, že pokud mně dávala nějaké otázky, že nosí peníze na ministerstvo dopravy a stále to není vyřízené, tak jsem jí tam mohl uvést: tak se konečně zeptej, kdo tedy chce úplatek a za kolik, ať se to tedy vyřídí. To jsem mohl říct,“ připustil Mareš s tím, že v osudný den, kdy se známou hovořil, byl s kamarády v lese na houbách a měli trochu upito.

Jeho telefonát už ale tehdy zaznamenala inspekce, která věc následně předala protikorupční policii. Její detektivové po několika měsících vyšetřování pak letos v únoru zatkli nejen Mareše, ale také další tři muže, dva ze Žďáru nad Sázavou a jednoho z Brna-venkov.

Jedním z nich byl předseda Sociálního družstva Benna, které ve Žďáru provozovalo stanici technické kontroly (STK). Společně s dalším z obviněných měli loni v květnu předat Marešovi sto tisíc, které měl podle policie použít na úplatek pro zaměstnance ministerstva dopravy.

Mareš podle policie dostal za úkol úředníka přesvědčit, aby kladně vyřídil odvolání žďárského družstva proti stanovisku kraje Vysočina, který zamítl žádost Benny o licenci na provoz STK. Všichni obvinění se brání, že by poskytnutá částka měla být úplatkem, šlo prý jen o zálohu na výdaje za služby Mareše, se kterým Benna měla smlouvu, aby jednal jako její právník s ministerstvem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám