Hlavní obsah

Obžalovaní z krádeže destiček v Terezíně znovu nepřišli k soudu

Právo, Aleš Pelikán
Litoměřice

Marně, stejně jako v minulosti, čekal ve čtvrtek litoměřický soud na tři muže z Mostecka obžalované z krádeže bronzových destiček na Národním hřbitově v Terezíně. Dva z nich jsou údajně už delší dobu ve Velké Británii, třetí, který byl při dřívějším soudu ve vazbě, si nyní obsílku nepřevzal. Soud trojici odsoudil už na podzim roku 2009, nyní mu krajský soud vrátil případ k novému projednání.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

Celkem 824 bronzových destiček muži ukradli v dubnu 2008 a prodali je do sběrny v Nehasicích na Lounsku za 50 000 až 60 000 korun. Policie ve sběrně našla jeden pytel s úlomky destiček, ostatní se ztratily. Památníku podle rozsudku způsobili škodu přes 1,7 miliónu korun. V říjnu 2009 soud poslal do vězení Libora Mirgu, Miroslava Daňa a Petra Hricka na 4,5, čtyři a 3,5 roku.

Podle soudce Jaroslava Svobody nyní soud zvažuje vydání příkazu k zatčení na Daňa, který si obsílku nepřevzal. Poté co se případ vrátil do Litoměřic, vydal soud 31. května na dva zbývající muže, kteří jsou pravděpodobně v Anglii, evropský zatýkací rozkaz. Soud byl odročen na 15. září, do té doby by se mělo muže podařit nalézt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám