Hlavní obsah

Čeští policejní odstřelovači vyhráli mistrovství světa, trefovali i ostří nože

Novinky, Petr Nový
Aktualizováno

Mistrovství světa policejních a vojenských odstřelovačů nese podtitul nejlepší z nejlepších. O to cennější je fakt, že příslušníci českého Útvaru rychlého nasazení (URNA) zvítězili v desátém ročníku akce ve střelbě z odstřelovací pušky v Maďarsku v kategorii policejních týmů.

Článek

Ve vojenské kategorii složené z policisty a armádního odstřelovače tým vybojoval stříbro, bronz pak patří také českému armádnímu týmu doplněný o odstřelovače Celní správy.

Zahraniční profesionálové se museli sklonit před výkony policistů z URNA, kteří vítězstvím potvrdili dlouhodobě špičkové výsledky. Za nimi skončila Čína, bronz putoval do Rakouska.

Pozadu nezůstala ani česká armáda. Stejně jako policie vyslali na mistrovství své odstřelovače i vojáci z prostějovské 601. skupiny speciálních sil a Vojenská policie. Dvoučlenný tým Vojenské policie vystřílel ve své kategorii třetí místo. Nestačil však na svého kolegu z 601., který ve společném týmu s policistou obsadil stříbrnou pozici. Na zlato, které získali čínští armádní odstřelovači, jim chybělo pouze několik málo bodů.

Policisté a vojáci stříleli na vzdálenost od 20 do 410 metrů ze všech možných pozic, po fyzické zátěži, z jedoucího vozidla, volně z ruky i s oporou, s různými časovými limity či bez časového omezení, štafetově i jednotlivě. Střílelo se ve dne, v noci, na louce nebo třeba v simulovaných pouštních podmínkách.

Mezi nejnáročnější patřila střelba na 60 metrů, při které musel odstřelovač během 10 vteřin jednou ranou vleže zasáhnout ostří zabodnutého nože, a to tak, aby se kulka rozpůlila na dvě stejné části.

Náročná byla rovněž střelba na cíl z jedoucího kamiónu, která vyžadovala přesné výpočty k tomu, aby byl zásah cíle úspěšný. Náročnost těchto úkolů odpovídala tomu, že se na mistrovství skutečně sešla světová špička ve svém oboru.

Desátého ročníku prestižní akce se na konci letošního května v Budapešti zúčastnilo 80 týmů z celého světa v policejní a vojenské kategorii. O titul spolu soupeřili například veteráni války ve Vietnamu spolu s protiteroristickými komandy působícími na území Ruské federace, v Afghánistánu či Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám