Hlavní obsah

Muž z Jablonce dostal za výrobu několika kilogramů pervitinu deset let

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Trojici výrobců pervitinu z Jablonce nad Nisou potrestal ve čtvrtek senát královéhradeckého krajského soudu. Hlavní obžalovaný Roman Hádek (44) má jít do vězení na deset let. Jeho dvě pomocnice, Lucie Gáliková (22) a její sestra Jana (19), vyvázly s tříletou podmínkou.

Článek

Drogu trojice vařila na Pardubicku a Rychnovsku z polských léků obsahujících pseudoefedrin. Hádek odmítl, že by sám drogu užíval, jistou závislost na droze však připustila Lucie Gáliková, která je zároveň matkou několikatýdenní dcery, jejímž otcem je Hádek.

Právě těhotenství Gálikové údajně přimělo její sestru Janu, aby místo ní pomáhala Hádkovi s výrobou drogy. „Lucii se přitom začalo dělat špatně, nechtěla jsem, aby v tom pokračovala,“ uvedla.

Hádek mladým ženám prý tvrdil, že s vařením drog skončí, jakmile splatí dluhy z minulosti. Policii se podařilo zjistit, že trojice loni za zhruba sedm měsíců vyrobila více než 5,5 kilogramu pervitinu. Rozprodával jej Hádek a podle obžaloby tím získal bezmála 1,9 miliónu korun.

Výrobce byl monitorován

Další tři čtvrtě kilogramu ještě neprodaného pervitinu, podle znalců velmi kvalitního, mu zabavila policie, když jej začátkem listopadu zatkla. Před tím činnost všech obžalovaných monitoroval policejní Toxi tým pomocí kamer a prostorových odposlechů, nainstalovaných v Hádkově chatě u Kostelce nad Orlicí, kde byla výrobna umístěna.

Obě mladé ženy rozsudek přijaly. Soudce Jiří Vacek zdůvodnil jejich mírný trest zejména tím, že spolupracovaly při vyšetřování a pomohly tak Hádka usvědčit. Hádek, jemuž soud také zabavil jeho osobní audi a chatu, v níž drogu vyráběl, si ponechal lhůtu k vyjádření, stejně jako státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám