Hlavní obsah

Bývalý policista dostal u soudu dva roky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Trest na dva roky ve věznici s ostrahou a zákaz činnosti v ozbrojených složkách státu na pět a půl roku dostal ve středu u Okresního soudu v Karlových Varech 33letý bývalý policejní inspektor karlovarské cizinecké policie Pavel Kábrt za zneužití pravomocí veřejného činitele.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Někdejší policista Pavel Kábrt (vlevo) se svým obhájcem Martinem Círem ve středu u karlovarského soudu.

Článek

Plzeňský státní zástupce Jiří Richtr navrhoval trest o jeden a půl roku tvrdší, ale soudce Jan Hostaš Kábrta zprostil obžaloby z trestného činu braní úplatku ve výši zhruba dvě stě tisíc korun a také zmírnil rozsah kvalifikaci trestného činu zneužití pravomocí veřejného činitele. Jak Richtr, tak Kábrtův obhájce si ale ponechali osmidenní lhůtu pro odvolání. Rozsudek je nepravomocný a může se tak ještě dostat k posouzení krajského soudu v Plzni.

„Obžalovaný evidentně postupoval v rozporu se zákonem o policii a zákonem o pobytu cizinců,“ vysvětlil rozsudek Hostaš, podle kterého Kábrt v letech 2002 až 2004 ne zcela řádně a odborně zpracovával žádosti cizinců o povolení k pobytu. Odmítl v odůvodnění rozsudku, že by to Kábrt dělal z nedbalosti či z neznalosti zákonů a předpisů. „Svoji nečinností způsobil prospěch třetím osobám oproti ostatním žadatelům o povolení k pobytu,“ vysvětloval Hostaš.

Přijímání úplatků soud neprokázal

Podle soudce naopak nebylo prokázáno, že Kábrt přijímal úplatky. „Vyslechnutí utajení svědci hovořili o jiných částkách, než jaké byly uvedeny v obžalobě. Navíc z jejich výpovědí vyplynulo, že je platili prostředníkům a nikoliv obžalovanému,“ vysvětlil Hostaš, který v odůvodnění rozsudku kritizoval z amatérismu při zajišťování důkazů Inspekci Ministerstva vnitra. Hostaš rovněž vyloučil, že by Kábrt mohl nést odpovědnost za fluktuaci zaměstnanců cizinecké policie nebo za její špatný obraz před veřejností.

Kábrt se Právu nechtěl k rozsudku vyjádřit. „Máme za to, že rozsudek je nezákonný,“ komentoval ale jeho obhájce Cír. „Odůvodnění rozsudku bylo stručné a k některým záležitostem obžaloby se soudce vůbec nevyjádřil. Proto si počkáme na písemné odůvodnění rozsudku,“ vysvětlil Cír. Podle Richtra nebyl rozsudek překvapivý, ale přesto si nechal také čas pro odvolání. „Je třeba přezkoumat v písemném vyhotovení argumenty, kvůli kterým došlo ke zmírnění právního posouzení případu a proč nebylo prokázáno braní úplatku,“ konstatoval.

Čtení rozsudku zabralo šest hodin

Přednesení rozsudku trvalo i s přestávkami rekordních šest hodin, protože soudce Hostaš musel přečíst všech 255 případů pochybení, které soud dává Kábrtovi za vinu.

Původně jich přitom obžaloba našla téměř pět set, ale Hostaš zhruba polovinu z nich označil za formální pochybení. Zvlášť byl na podzim loňského roku ke čtyřem rokům odsouzen někdejší Kábrtův kolega z karlovarské cizinecké policie Radek Kocáb za zneužití pravomoci veřejného činitele a braní úplatků za povolování pobytu cizinců.

Soudce tehdy navíc rozhodl, že 4,2 miliónu korun, které byly nalezeny při domovní prohlídce u Kocába, propadne státu. Kocáb se na místě dovolal, takže případem se bude zabývat plzeňský krajský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám