Hlavní obsah

Policie hledá důkazy o úniku informací v kauze Pandur na státních zastupitelstvích

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) od středečního dopoledne prohledávají prostory Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze. Právu to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Stejná akce probíhá podle mluvčí VSZ Ireny Válové i na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně, tedy všude tam, kde se nacházel protokol ke kauze Pandur.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula

Článek

„Vrchní státní zastupitelství dozoruje případ úniku informací z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Požádali jsme příslušný soud o povolení prohlídky nebytových prostor a soud v Ostravě nám vyhověl,“ uvedl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

„Jde o zajištění důkazů, prohlídka je standardní nástroj,“ uvedl pouze k předmětu policejní akce.

Olomoucké vrchní státní zastupitelství dozoruje případ z pověření Nejvyššího státního zastupitelství v Brně. „Věc nám byla přikázána jako věcně i místně příslušnému orgánu,“ dodal Ištvan.

Podle Válové probíhá policejní akce i na NSZ v Brně. "Úkony probíhají na obou místech, kde se protokol (ke kauze Pandur, pozn. red.) nacházel," řekla Právu Válová.

"Policii jsem umožnil vstup do budovy a nechal ji konat," řekl Právu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k prohlídce svého úřadu. "Do vyšetřování nehodlám jakkoli zasahovat. Je na dozorovém státním zástupci, aby postup kontroloval," dodal Zeman.

Rampula nereagoval

Co přesně policie na VSZ hledá, zatím nikdo neprozradil. „Tu věc zatím nemohu nijak komentovat,“ sdělil Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

„Pan vrchní státní zástupce (Vlastimil Rampula, pozn.) měl na 11. hodinu domluvenou schůzku s novinářem. Tři minuty před termínem ji musel zrušit kvůli velmi důležité a neočekávané návštěvě. Pochopila jsem, že je tam policie,“ prozradila Právu Válová.

Rampula před polednem telefon nezvedal.

Vrchní státní zástupce čelí návrhu na odvolání kvůli řadě údajných pochybení při odhalování závažných hospodářských kauz. Návrh podal Zeman ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS). Kvůli úniku jména utajovaného svědka v kauze Pandur podal Rampula trestní oznámení. Směřuje na státní zástupce jak z VSZ v Praze, tak Nejvyššího státního zastupitelství v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám