Hlavní obsah

Zloději ukradli vzácnou bustu Bedřicha Smetany

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Neznámí lapkové ukradli o víkendu ze Smetanových sadů v centru Ústí nad Labem bronzovou bustu Bedřicha Smetany. Vzácné dílo z 60. let minulého století má podle předběžného vyčíslení policie cenu zhruba 200 tisíc korun, už po něm pátrají policisté v celé republice.

Foto: Profimedia.cz

Český hudební skladatel Bedřich Smetana

Článek

„Krádež oznámili pracovníci úklidové služby. V pátek při úklidu sochu ještě viděli, v pondělí pak už na svém místě nebyla,“ řekla Právu policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Policisté ihned propátrali všechny sběrny kovů na Ústecku, zda tam zloději už bustu neprodali, ale zatím marně. O zmizení sochy už vědí policisté také v celém Česku, kam se po vzácném díle rozšířilo pátrání. „Zloději by ve sběrně za 50 kilogramů vážící bustu dostali zhruba 3500 korun,“ dodala Hyšplerová.

Podle odhadu historika města Vladimíra Kaisera je hodnota busty nejméně 250 tisíc korun. „Socha byla v parku od roku 1964, v roce 1970 byla odstraněna kvůli soše K. Gottwalda, a v roce 1997 se opět vrátila do zrekonstruovaného parku. Jde o špičkovou ukázku českého sochařství 1. poloviny šedesátých let,“ uvedla mluvčí radnice Ivana Soličková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám