Hlavní obsah

Policisté paralyzovali drogovou scénu na Hodonínsku

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Dvanáct obviněných, z toho šest ve vazbě, to je definitivní účet za akcí Opera hodonínské policie. Na likvidaci dvou míst výroby drogy v Nechvalíně a Lovčicích navázal zásah v Kyjově a zadržení dalšího člověka z distribuční sítě ve Veselí nad Moravou.

Článek

“Informace, které po likvidaci dvou varen přinesla média, splnily očekávání a vytvořily podmínky pro další zásah. Při něm jsme zlikvidovali varnu v zahrádkářské kolonii u Kyjova na Hodonínsku. Dva muži, kteří se tam výroby účastnili, byli se skupinou úzce provázáni,” uvedl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Majitel chatky, recidivista, vařil pervitin denně mimo neděle. Výrobu podle policistů rozjel krátce poté, co se po předchozím trestu dostal znovu na svobodu. Při zásahu policie se ještě pokoušel zabránit kontrole objektu tím, že hodil klíče od místnosti s drogovou laboratoří do latríny. Ovšem ani tím nic nezachránil.

Akce Opera, která skončila rozpletením drogové sítě na Kyjovsku, si vyžádala několik měsíců práce policistů. “Je to největší spis, který jsme na našem územním odboru kdy dělali,” řekl jeden z kriminalistů hodonínského TOXI týmu.

Pro léky jezdil do Polska

Policistům se navíc podařilo uštědřit drogové scéně ještě jeden zásah. Zadrželi třicetiletého muže, který v okolí Kyjova vyráběl pervitin ve velkém. Výrobní proces dokázal na různých místech v okolí města zvládnout i třikrát za den, nejméně od jara roku 2009. Nebyl žádný troškař, vyrobený materiál se dal počítat v řádu desítek gramů. “Svědecky máme podloženo, že vyrobil nejméně tři kilogramy pervitinu. Měl to zavedené dokonce tak, že pro léky na výrobu si jezdil taxíkem do Polska,” řekl člen TOXI týmu.

Důvodem nebyla jen snadnější dostupnost léků v Polsku, ale i fakt, že zatímco naše medikamenty obsahovaly kolem pětadvaceti miligramů látky v tabletě, polský lék Sudafet měl v jediné tabletě dokonce 125 miligramů. Podle odhadu vyrobil drogy v celkové hodnotě kolem 4,5 miliónu korun, přesto měl při zadržení jen dva mobilní telefony a svazek klíčů.

“Je fakt, že se ve výrobě drog točí velké peníze, ale drtivá většina výrobců drogy stačí peníze obratem zase utratit, nejčastěji v hernách. Spořivý narkoman, to neznáme,” shodli se kriminalisté.

Muži ve výrobě nezabránila ani skutečnost, že byl po předchozím odsouzení v podmínce. Trest třiceti měsíců odnětí svobody mu soud podmíněně odložil na tři roky zkušební doby. Proto není divu, že po zadržení putoval do vazby. Až bude soudce řešit další žalobu, může sáhnout až po desetiletém trestu odnětí svobody. “Signály potvrzují, že jsme drogové scéně uštědřili pořádný zásah. Nedělám si ale iluze, že na dlouho,” dodal kriminalista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám