Hlavní obsah

Tresty za podvody s řidičáky jsou příliš mírné, řekl odvolací soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Případ podvodného vydávání řidičských průkazů německým občanům se vrací znovu před Okresní soud Plzeň-jih. Ten loni v prosinci uložil peněžité tresty učiteli plzeňské autoškoly Görner Pavlu Benešovi, zkušebnímu komisaři Městského úřadu v Nepomuku Romanu Routovi a soudní tlumočnici Marcele Nucové za to, že umožnili složení zkoušek cizincům, kteří ve své zemi přišli o řidičák.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice obžalovaných před soudem. Zleva Marcela Nucová, Pavel Beneš a Roman Rout.

Článek

Krajský soud v úterý v odvolacím řízení rozhodnutí soudkyně Aleny Rundové zrušil mimo jiné i proto, že tresty jsou příliš mírné s ohledem na společenskou nebezpečnost jednání obžalovaných. Cizinci přišli o řidičák ve své zemi často  kvůli opakovaným prohřeškům za volantem, nebo jej nemohli získat kvůli zdravotním problémům.

„Okresní soud se dopustil řady pochybení a v důsledku toho máme pochybnosti o správnosti uložených trestů. Závady v rozhodnutí jsou takového charakteru, že pokud bychom je chtěli napravit, nahrazovali bychom činnost okresního soudu. Proto jsme případ vrátili zpět k novému projednání a rozhodnutí,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Šilhavý.

Stoupneš si ven před dveře, já budu klikat za ni. Když něco, tak kopneš do dveří.
tlumočnice

Podle obžaloby Rout jako zkušební komisař, po dohodě s učitelem autoškoly Benešem, převzal před začátkem zkoušek od žadatelů o řidičské oprávnění úplatek za úspěšné vykonání těchto zkoušek. „Poté jim při zkušebním testu za pomoci tlumočnice Marcely Nucové uváděl správné odpovědi,“ řekl státní zástupce Zdeněk Slepička.

O možnosti získání českého řidičského průkazu se zájemci dozvídali z novinových inzerátů v Německu. Autoškola ho nabízela za částku kolem 2500 eur (asi 60 500 Kč) s tím, že v ceně je zahrnuto a zaručeno i jeho bezproblémové a úspěšné získání, stejně jako vyhotovení fiktivního potvrzení o přechodném bydlišti v České republice nebo o studiu na české škole, což bylo nutné pro udělení přechodného pobytu v ČR, který je podmínkou pro získání českého řidičáku.

Z odposlechu je například patrné, jak si tlumočnice pozve k testu první Němku a rozčiluje se, že neumí zacházet ani s počítačovou myší. Pak říká Benešovi: „Víš co, stoupneš si ven před dveře, já budu klikat za ni. Když něco, tak kopneš do dveří,“ říká Nucová.

Zatímco jednání obžalovaných soud prvního stupně kvalifikoval pouze jako zneužití pravomoci veřejného činitele a státním zástupcem žalovanou korupci úplně pominul, odvolací soud je jiného názoru.

„Otázkou úplatkářství je potřeba se zabývat. Okresní soud měl k dispozici tyto důkazy, ale žádný závěr z nich neučinil,“ prohlásil soudce Šilhavý. Zmínil například Benešův diář, kde si tyto vedlejší příjmy podrobně zapisoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám