Hlavní obsah

Naftoví upíři z Brna skončili po honičce ve vazbě

– Jinošov
Právo, Miroslav Homola

Nejméně 17 000 litrů nafty ukradli dva zloději z Brna, které nyní vazebně vyšetřuje policie. Dva muži ve věku 35 a 37 let se specializovali na krádeže nafty v objektech firem s vlastními obvykle menšími čerpacími stojany. Při poslední zlodějně už na ně číhali policisté včetně zásahové jednotky.

Článek

Bylo to v Jinošově na Třebíčsku. Zloději se snažili policistům ujet. Nezastavily je ani varovné výstřely a dopadeni byli poté, co s dodávkou, ve které 2600 litrů ukradené nafty vezli, havarovali.

„Zatím se nám podařilo prokázat šest vykradených čerpadel v různých objektech firem, odkud odvezli přes 17 000 litrů nafty. Předpokládáme však, že toto číslo není konečné a že toho mají oba již dříve trestaní pachatelé na svědomí víc. Zjišťujeme rovněž stopy DNA, aby bylo možné určit, kdo seděl za volantem dodávky v době našeho zásahu. Řidič totiž použil auto jako zbraň, když do policistů najížděl ve snaze uprchnout. V případě dokázání tohoto skutku mu hrozí až osm let vězení, zatímco za krádeže je to pět roků,“ uvedl kriminalista Antonín Hrdlička.

Zloději nejčastěji ukradli v předem vytipovaném objektu klíče od čerpacího místa a naftu pak natankovali do velkoobjemové nádrže, kterou vozili na korbě již dříve ukradené dodávky a do plastových kanystrů. Zatím je dokázáno, že kradli v okresech Vyškov, Znojmo a Třebíč.

Při pronásledování převrátil po smyku dodávku dvakrát přes střechu, oba vyvázli s lehčím zraněním, na místě však museli zasahovat i hasiči, protože část lupu se vylila a kontaminovala půdu.

Oba jsou evidováni jako bezdomovci, starší byl pravomocně odsouzen na deset let za pokus vraždy, mladší z pachatelů byl trestán za různou majetkovou trestnou činnost. Naftu zloději rozprodávali ve svém okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám