Hlavní obsah

Muž, který v Nýrsku ukrýval kradené zbraně, bude stíhán na Slovensku

Právo, Patrik Biskup

Hledaný muž, který v Nýrsku na Klatovsku ukrýval zbraně pocházející z krádeží ve Švýcarsku, se podle zjištění policie zdržuje na Slovensku, odkud pochází. Tamní prokuratura už obdržela od české strany žádost o převzetí trestního řízení a zahájení stíhání dvaatřicetiletého Pavola A.

Článek

„Rozhodnutí o tom, zda zahájíme trestní stíhání podezřelého, padne tento týden,“ řekl Právu mluvčí krajské prokuratury v Trnavě Marek Marcinkech.

Žádost odeslalo na Slovensko klatovské státní zastupitelství. „Cizinec se na předvolání k výslechu do České republiky nedostavil a podle svého vyjádření do Čech už vycestovat nemíní. Proto jsme se rozhodli celou věc předat kolegům na Slovensko,“ uvedla šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová. Muži hrozí až osm let vězení.

Známý muže kontaktoval kriminálku

Zbraně měl cizinec schované v pronajatém pokoji u svého známého. Ten neměl o ničem ani tušení. „Při úklidu pokoje jsem našel lehký kulomet, samonabíjecí pušku a samurajský meč. Všechno bylo ukryté v úložném prostoru gauče. Dostal jsem strach, že v tom zůstanu namočený. Chtěl jsem se toho nějak zbavit," uvedl muž.

"Hlavou mi bleskla i myšlenka, že nejjednodušší by pro mě bylo naložit zbraně do auta a hodit je někam do řeky. Jenže to bych se do toho ještě mohl zamotat, navíc co kdyby mě někdo viděl. Tak jsem raději kontaktoval známého na kriminálce,“ řekl Právu majitel domu.

Policie už zbraně vrátila kolegům do Švýcarska. „Všechny byly střelbyschopné,“ konstatoval Antonín Šmíd z klatovské kriminálky.

Reklama

Výběr článků

Načítám