Hlavní obsah

Za 17 let starou vraždu si muž odsedí 13 let, odhalily ho testy DNA

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Za 17 let starou vraždu dostal v pondělí u ústeckého krajského soudu 50letý Jiří Kutner z Litvínova 13letý trest v nejpřísnějším vězení. Ten si začne odpykávat ale až v roce 2022, kdy mu skončí 23letý trest za vraždu své babičky. Dohromady má tak ve vězení strávit ještě téměř čtvrt století.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Za 17 let starou vraždu dostal u ústeckého soudu 50letý Jiří Kutner z Litvínova 13letý trest.

Článek

Kutner měl zavraždit 55letou ženu v jejím bytě v centru Ústí, uškrtil ji nohavicí od punčochy. Podezření na něj padlo až loni díky testům DNA.

„Soud dospěl k závěru na základě tří nepřímých důkazů. Ty byly ale takového kalibru, že ve svém celku dávají obraz toho, co se odehrálo,“ řekl předseda senátu René Příhoda s tím, že muž zavražděnou znal, byl toho odpoledne u ní v bytě a hovořil s ní.

Vinu popřel

Kutner u soudu svou vinu popřel, v bytě prý nebyl, čin nespáchal a poškozenou neznal. Jak se mohla na tričku ocitnout jeho krev, prý neví. Jinak ale nevypovídal, ani v přípravném řízení. Soudu se podařilo částečně Kutnera rozhovořit, doznal, že se zajímal o staré zbraně a doma jich několik měl.

Syn zavražděné u soudu řekl, že jeho matka před smrtí hovořila o Jiřím, který sbírá zbraně. Podle soudu byly obě vraždy, které měl Kutner spáchat, podobné. „Společným znakem obou vražd bylo, že obě ženy měly přes hlavu něco přetaženého, jedna ručník druhá triko,“ řekl soudce Příhoda.

K vraždě babičky, za kterou Kutner pyká od roku 2000, soud nemohl přihlédnout, protože se stala později než nyní souzená vražda. Nepřicházel proto v úvahu ani trest doživotí. Podle soudce Příhody právní úprava nedovoluje přísnější trest uložit.

Pomohly testy DNA

Kutner měl ženu uškrtit v červnu roku 1994 v jejím bytě v centru Ústí nad Labem. Po činu pak podle obžaloby zmizela hudební věž. To se ale soudu nepodařilo prokázat, stejně jako zmizení některých šperků.

Podle státního zástupce Vladimíra Jana jde o jeden z prvních případů v České republice, kdy byl pachatel vraždy odhalen pomocí testů DNA. Policie dlouho nemohla případ objasnit, v první polovině 90. let se testy DNA nedělaly. Až loni začali experti kriminalistického ústavu stopy z ústeckého případu prověřovat a porovnávat, mimo jiné i s vzorky vězňů z Valdic. „Nebýt tohoto důkazu, pachatel tohoto činu by nebyl nikdy odhalen,“ řekl Jan.

Svou spokojenost nad výrokem soudu neskrýval ani jeden ze synů zavražděné, který byl vyhlášení rozsudku přítomen. „To je parádní, že se tresty mohou sečíst a odsedí si ještě 25 let,“ uvedl.

Rozsudek ale není pravomocný, Kutner i státní zástupce si nechali lhůtu pro odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám