Hlavní obsah

John bude vysvětlovat odměny, jakmile policie dostane nahrávku jeho výroků

Právo, Radim Vaculík, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Věcí veřejných (VV) Radek John si stále více protiřečí při snaze zastřít své výroky nezákonně odůvodňující vyplacení 2,4 miliónů korun mimořádných odměn deseti funkcionářům vnitra koncem loňského roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na ministerstvech jsme zaseli, nastavili jsme procesy dobře a je třeba to dokončit a splnit, co jsme slíbili, říká předseda VV Radek John.

Článek

Především se to týká té nejvyšší, dohromady téměř půlmiliónové, kterou obdržel generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Miroslav Štěpán.

Protizákonnost spočívá v tom, že mimořádné odměny mohou být vyplaceny podle Zákoníku práce pouze za mimořádné pracovní výsledky. John se však v únoru Právu prořekl, že jím udělené odměny s dosaženými pracovními výsledky neměly nic společného. U Štěpána podle něj šlo o dorovnání odměn z předchozího roku, aby se mu nesnížily výsluhy, u dalších pak o jakési předplacení jejich budoucí intenzívní práce.

Tím by ovšem způsobil škodu státu ve výši 2,4 miliónů korun, což právě nyní prošetřuje pražská kriminálka. Policistům John svou únorovou výpověď pro Právo popřel s tím, že si to jeho redaktor vymyslel. Totéž ve středu tvrdil redaktorovi Práva.

Pátek − třetí verze

Když ale Právo a server Novinky.cz v pátek zveřejnily autentickou nahrávku jeho přiznání, šéf VV své vysvětlení znovu změnil.

Radek John - nahrávkyVideo: Novinky

„Já jsem s panem redaktorem mluvil o kontextech. On mi volal (v únoru) do Bruselu na zasedání vlády. Jestli jsem to zjednodušil, že jsem mluvil s panem Štěpánem, tak to bylo zjednodušení pro novináře, protože při zasedání Rady pro spravedlnost a vnitro v Bruselu není čas. Ale s panem Štěpánem jsem nikdy nemluvil o této věci,“ řekl v pátek Právu.

Zároveň však přiznal, že jedním z důvodů vyplacení odměn byla hrozba odchodu Štěpána a možná i dalších funkcionářů. „Nicméně kontext je takový: funkcionáři, kteří dostali vysoké odměny za předchozího ministra, samozřejmě všichni zvažovali, že odejdou. A takže vlastně i tohle je kontext, ve kterém jsem uděloval odměny. Nicméně za zcela přesné nadstandardní výkony, konkrétně v případě pana Štěpána za organizaci povodní,“ zdůraznil předseda véček.

Jak zdůvodnil John vyplacení odměn
„Poslyšte, já vám vysvětlím, jak to je u Štěpána, když už to víte. Štěpán za mého předchůdce Peciny dostal vysoké odměny do výsluh. Pak prostě přišel a říkal: Já když odejdu teď, tak dostanu takovou výsluhu, že jsem prostě doživotně v pohodičce, a když tu zůstanu, tak budu mít pak celý život nižší výsluhy. Protože jsem nechtěl, aby v tom roce odešel, poněvadž by byla destabilizace, tak jsem mu řekl: Dobře, dorovnám vám to, abyste kvůli výsluhám neodešel. Proto on má tuto odměnu.“
„To znamená, že tito lidé dostali tyto odměny, aby věděli, že teď bude hůř. Loni ty peníze byly a je to o tom, že letos budou pracovat stejně intenzívně, protože dostali jaksi předplaceno.“

Doplnil, že policii při podání vysvětlení předal šedesátistránkový dokument, ve kterém je podrobně písemně vysvětleno, proč deset manažerů vnitra obdrželo tak vysoké odměny. Materiál podle něj vznikl ještě před únorovým telefonátem s Právem.

Já jsem říkal kontext“

Na dotaz, proč tedy redaktorovi už v únoru jednoduše neřekl, že Štěpán si odměny zasloužil za nasazení při povodních, John vyhýbavě odpověděl:

„Já jsem říkal kontext, že nechci, aby pan Štěpán odešel, nicméně dostal to přesně podle liter zákona. A neřekl jsem to proto, že mi (redaktor Práva) volal do Bruselu na zasedání ministrů, několik málo minut a chtěl jsem, aby si uvědomil, jak vypadá situace.“

John dodal, že si ho policie zatím znovu k podání vysvětlení nepředvolala. K tomu však může dojít brzy, protože kriminalisté nyní čekají podle informací Práva jen na to, až budou mít k dispozici audiozáznam z únorového rozhovoru Johna s redaktorem Práva. Pak jim bude muset exministr vysvětlit, proč při svém prvním podání vysvětlení nemluvil pravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám