Hlavní obsah

Účinek zabavených suvenýrů z Amsterdam shopu v Brně prozkoumá laboratoř

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Během čtvrteční akce v Brně zadrželi policisté z protidrogového oddělení ve známém obchodě Amsterdam takzvané sběratelské předměty. Už odpoledne byl na dveřích obchodu, který vyhledávají především milovníci drog, nápis, že je z technických důvodů zavřeno.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obchod v ulici Jánská, který ve čtvrtek zavřela policie.

Článek

„Balíčků s údajnými suvenýry bylo 1630 a všechny obsahují různě velké množství látek, které považujeme po předchozích zkušenostech s tímto obchodem za syntetické drogy. Materiál nyní bude zkoumat příslušná odborná laboratoř a po prokázání našeho podezření bude zahájeno trestní stíhání,“ uvedl k zásahu šéf protidrogového policejního oddělení v Brně Ladislav Houba.

Podle kriminalistů je nebezpečí těchto látek především v jejich razantní účinnosti, kterou často nemají odzkoušenou ani samotní uživatelé. „Syntetická látka může mít i stonásobně vyšší účinek než například marihuana, může způsobit vážné zdravotní problémy,“ dodal kriminalista.

Prášek či krystaly, které jsou součástí “upomínkových předmětů“ mají obvykle nahrazovat kokain či marihuanu. V Brně bylo tohoto zboží odhadem za více než 200 000 korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policie v obchodě zabavila suvenýry zhruba za 200 000 korun i návody, jak s nimi nakládat.

Provozovatel obchodu v Brně - muž z Polska - vede podobných zařízení v ČR víc. Nyní je však vazebně vyšetřován kvůli jinému případu souvisejícímu s drogami.

Amsterdam shopy se objevily v ČR před několika měsíci a začaly prodávat podivné suvenýry i s návody na jejich použití, které jsou vybaveny komiksovými obrázky jako pro malé děti. Podle nich si má kupec suvenýr doma založit a prohlížet. Nicméně, jak hlásá nápis na obchodě vybaveném umělými kytkami - marihuanou, mělo nedočkavce už za dva týdny čekat nové zboží.

Zákonodárci novelizovali zákon o omamných a psychotropních látkách a díky této novele, která vešla v platnost 22. dubna, je provoz podobných prodejen zakázán. Navzdory tomu však obchod v centru Brna v Jánské ulici stejně později otevřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám