Hlavní obsah

Padající led málem zabil dítě, majitelé domu stojí před soudem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Výslechem svědků pokračuje ve čtvrtek u Okresního soudu v Ostravě rozplétání případu padajícího ledu, který loni 19. února v Ostravě-Mariánských Horách málem zabil pětiletou dívku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovanému Tomáši Klosovi (vlevo) a jeho manželce, která ve čtvrtek k soudu nepřišla, hrozí za neštěstí až čtyři roky vězení.

Článek

Dítě přežilo jen s velkým štěstím, dodnes se musí léčit. Spolumajitelce domu a jejímu manželovi, kteří měli povinnost se o dům starat, hrozí až čtyři roky vězení.

Událost se stala v ulici Přemyslovců v Ostravě-Mariánských Horách. V okamžiku, kdy kolem domu procházela čtyřicetiletá žena s dvěma dětmi, spadl ze střechy kus ledu na její pětiletou dceru Elišku. Na místo vyrazili záchranáři, kteří dítě oživovali několik desítek minut.

„Dva týdny jsme nevěděli, jestli dcera vůbec přežije,“ řekla ve čtvrtek u soudu její matka. Holčička se dodnes léčí a není na tom dobře. „Dcera nepoznává obličeje, nepoznává vůbec žádné obrázky. Má problémy s motorikou, není schopna si třeba zapnout knoflíky. Se vším jí musíme pomáhat,“ dodala maminka holčičky.

Různé výpovědi svědků

Obžalovaná spolumajitelka domu Hana Klosová i její manžel Tomáš se u soudu hájí, že se o dům starali. „Je mi to moc líto. Jsem ale přesvědčen, že jsme nic nezanedbali. Udělali jsme vše pro to, aby se něco takového nestalo,“ řekl u soudu obžalovaný.

To, že se obžalovaný o dům staral, potvrdil u soudu i majitel sousedního domu. „Několikrát jsem ho viděl, jak sklepává dolů rampouchy,“ řekl svědek.

Z výpovědi dalšího svědka, který šel náhodou kolem, vyplývá, že led se nejspíš musel nahromadit v místech, kam nebylo z chodníku vidět. Vlivem kolísavých teplot se pak několik kusů ledu uvolnilo a spadly dolů.

„Bylo to několik válců o průměru asi osm centimetrů a délce deset až patnáct centimetrů. Asi to musel být schované někde mezi okapem a střechou. Z chodníku nebyl vidět žádný převis, ani rampouchy,“ řekl svědek události.

Prodavačka z pekárny v přízemí domu ale vypověděla úplný opak a řekla, že to nebylo poprvé, kdy na chodník spadly kusy ledu. „Bylo to tam v zimě nebezpečné a majitele jsem na to upozorňovala,“ řekla.

Kvůli potřebě výslechu dalších svědků soud jednání odročil na 9. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám