Hlavní obsah

Skupina mladíků z Třinecka padělala peníze

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Skupinu čtyř mladíků z Třinecka, která padělala bankovky, a pak s nimi platila v obchodech, odhalila v minulých dnech policie. Třem šestnáctiletým a jednomu sedmnáctiletému chlapci hrozí za padělání deseti bankovek až čtyři roky vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O případu informovala mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. „Někteří z obviněných falešné bankovky vyráběli, jiní je udávali. O zisk se společně po vzájemné domluvě dělili,“ uvedla mluvčí.

Skupina vyrobila minimálně deset padělků českých bankovek. „Nejprve šestnáctiletý mladík vyrobil ve svém bydlišti dva padělky dvousetkorun. Dohoda se stejně starým kamarádem zněla jednoznačně - za padělky se koupí zboží, nebo se jednoduše rozmění a o zisk se rozdělíme. Jak se domluvili, tak učinili. Podařilo se jim obě dvoustovky udat,“ řekla mluvčí s tím, že poté mladý muž padělal ještě tři bankovky o hodnotě 2000 korun.

„S udáním mu pomohl další kamarád, kterému bankovky předal. Ten kupoval různé věci, například cigarety, potraviny a nápoje,“ dodala mluvčí.

Mezi obviněnými pak figuruje i další sedmnáctiletý mladík, který vyrobil pět padělků bankovek v hodnotě 200 až 1000 korun. O zisk se dělil se svým kamarádem. Peníze udávali především ve večerkách, v některých případech se jim to ale nepodařilo, protože prodavačka padělky poznala.

„Od začátku roku odhalili moravskoslezští kriminalisté jedenáct pachatelů této trestné činnosti, z toho dvě mladistvé osoby. Za spáchání obdobného skutku je v zákoně stanovena trestní sazba od tří do osmi let, u mladistvých se trestní sazba snižuje na polovinu,“ dodala Štětínská.

Reklama

Výběr článků

Načítám