Hlavní obsah

Kulínský má vycházku z vězení, už za týden může být zcela volný

Právo, Jakub Troníček
Praha

Někdejší sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský, který si odpykává trest pět a půl roku za zneužívání sboristek, je dočasně na svobodě. Až do soboty má podle zjištění Práva od vedení věznice v pražské Ruzyni mimořádnou týdenní vycházku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bohumil Kulínský v pankrácké věznici

Článek

Už příští čtvrtek se přitom může dostat z vězení znovu a natrvalo, soud bude totiž rozhodovat o tom, jestli vyhoví Kulínského žádosti o podmínečné propuštění v půlce trestu.

„Zpátky musí nastoupit v sobotu,“ potvrdila Právu jeho matka Blanka Kulínská.

Bývalý sbormistr měl podobnou několikadenní vycházku naposled o loňských Vánocích a během ní mimo jiné dirigoval část koncertu svého bývalého sboru v Praze. Nyní ale podle Kulínské žádné vystoupení neabsolvuje.

Ze zákona mají vězni právo po odpykání určité délky trestu na jeho přerušení, aby mohli navštívit rodinu. Během vycházky Kulínský žádná zásadní omezení nemá, nesmí ale například vycestovat do zahraničí nebo jakkoli porušovat zákon.

Soud proběhne přímo ve vězení

Bývalý sbormistr nastoupil do vězení kvůli zneužívání sboristek začátkem předloňského dubna a minulý měsíc využil první příležitosti k podání žádosti o podmínečné propuštění. Právě v květnu měl totiž „odsezenou“ půlku ze svého 66měsíčního trestu, tedy lhůtu, po jejíž uplynutí zákon takovou žádost připouští.

„Pan Kulínský žádost skutečně podal v květnu a soud o ní bude rozhodovat přímo ve věznici ve čtvrtek 16. června,“ řekla Právu mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová s tím, že jednání tak bude neveřejné.

Kulínský byl odsouzený za to, že na zájezdech a soustředěních pěveckého sboru v letech 1984 až 2004 osahával celkem devatenáct svých mladých svěřenkyň a se šesti z nich také souložil. Osmi z jeho obětí přitom nebylo v době zneužití ani patnáct let. Kromě trestu vězení dostal od soudu i desetiletý zákaz práce s mladistvými.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám