Hlavní obsah

Letecká puma vylidnila náměstí v Moravském Krumlově

Právo, Miroslav Homola
Moravský Krumlov
Aktualizováno

Dospělí se trochu báli, studenti a žáci se skvěle bavili. „Konečně se v Krumlově něco děje!“ - tak nejčastěji komentovali událost mladí, kterým nečekaný dopolední nález zhruba stokilové letecké bomby z druhé světové války přerušil ve středu vyučování.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policejní pyrotechnici odváží nebezpečnou bombu z války.

Článek

Studenti totiž v gymnáziu a dalších školách, stejně jako většina zaměstnanců v řadě institucí kolem náměstí T. G. Masaryka, nesměli dvě hodiny opouštět budovy.

Pro město se zbytkem Slovanské epopeje tak paradoxně skončila druhá světová válka až po 66letech a jednom měsíci.

„Je to skutečně tak. Bombardování města proběhlo 8. května 1945, kdy bylo náměstí zasypáno municí. Netvrdím, že jsme o bombě věděli, ale něco takového se dalo očekávat. Já osobně se domnívám, že nás už snad žádný podobný nález nečeká,“ uvedl Právu na místě nálezu starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Učitelky nás zamkly ve škole, nesměli jsme ven, byla to docela psina.
studentka

K objevení bomby došlo při začínající rozsáhlé rekonstrukci náměstí, pět minut po desáté dopoledne.

„Byl jsem zrovna v autě na cestě do Brna a hned jsem to otočil zpět. Nebylo mně dobře po těle. Něco podobného jsem nikdy nezažil. Nicméně pak mě pyrotechnik ubezpečil, že bomba v hloubce asi jeden metr pod povrchem nebyla ani pod vozovkou ani pod parkovištěm, a podle něj nehrozilo nebezpečí, že by explodovala. Pro nás však doufán tímto dnem skutečně skončila válka,“ uvedl starosta.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Uzavírka části Moravského Krumlova

Mnohem větší radost z nálezu měli studenti. „Učitelky nás zamkly ve škole, nesměli jsme ven, byla to docela psina. A i kdy se snažily, tak někteří kluci utíkali oknem,“ uvedla jedna ze studentek ekonomky, která sídlí přímo před místem, kde se puma našla. Jen o pár metrů dál je budova gymnázia, v dalším sousedství jsou banky, pošta a i jiné obchody a instituce, které byly v době nálezu plné lidí.

O zákazu vstupu informoval bezprostředně také městský rozhlas, který dvě hodiny po evakuaci centra rovněž zákaz odvolal. V tu dobu už byl nebezpečný náklad z města pryč. Policejní pyrotechnici jej odvezli v terénním autě Lada Niva do nedalekého lomu, kde bombu odpálili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám