Hlavní obsah

Propuštění sestry, která manipulovala se zaměněnými miminky, není definitivní

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Okresní soud v Třebíči se bude muset znovu zabývat případem výpovědi pro zdravotní sestru Zdeňku Mládkovou, kterou místní nemocnice vyhodila pro údajný podíl na záměně miminek na novorozeneckém oddělení. Ve středu odvolací brněnský Krajský soud zrušil původní verdikt potvrzující platnost výpovědi a nařídil nižšímu soudu věc znovu projednat.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeňka Mládková u soudu tvrdila, že se nedopustila žádného pochybení.

Článek

Mládková pracovala v nemocnici jako sestra 35 let. Na pracoviště nastoupila i jeden z prosincových dnů roku 2006, kdy se krátce po sobě narodila děvčátka Nikola a Veronika. Jejich matky ale nedostaly své děti, při manipulaci s novorozeňaty došlo k záměně.

Podle nemocnice podíl na výměně nesla i Mládková, a proto ji v říjnu 2007 vyhodila. Sestra si ale stála za tím, že se žádné chyby nedopustila a svoje povinnosti plnila správně, a nemocnici proto zažalovala o neplatnost výpovědi.

Číselné štítky byly prohozené

Podle advokáta nemocnice Martina Urbáška sestra neprověřila dostatečně identifikaci dětí. „Váha obou dětí se několik hodin po porodu lišila o více jak půl kilogramu, jedno navíc mělo na hlavě hematom,“ prohlásil advokát.

Mládková však upozornila, že děti měla v péči jen velmi krátkou dobu a navíc byly váženy na jiném oddělení. Při koupání se jim navíc smazala jména napsaná na nožičkách, proto se řídila jen číselnými štítky, které děti měly. Ty ovšem byly také prohozeny a ani policii se nepodařilo zjistit, jak k tomu došlo.

Poté, co se na záměnu přišlo, změnila Třebíčská nemocnice pravidla pro zacházení s novorozenci a potrestala sedm pracovníků. Rodiny vyměněných dětí vysoudily na špitálu třímiliónové odškodnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám