Hlavní obsah

V soudní síni se strhla rvačka mezi obžalovaným a strážnými

Právo, pab
Plzeň

Začalo to opovrhujícími grimasami, následovala výhrůžná gesta doprovázená nadávkami a nakonec z toho byla rvačka. Tak probíhalo pondělní hlavní líčení u plzeňského soudu s 32letým mužem obžalovaným z výtržnictví, nebezpečného vyhrožování a poškození cizí věci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Souzený muž se pustil do křížku s přivolanou justiční stráží, která se ho snažila vyvést z jednací síně. Nakonec musela zasahovat i policie.

„Agresivní muž v jednací síni nadával soudci, svědkům a dalším přítomným. Dva strážní se ho snažili dostat ven, ale on se s nimi začal prát. Snažil se je praštit pěstí do obličeje. Když dostal pouta, v útoku pokračoval a jednoho z dvojice strážných několikrát kopl do břicha. Poté ochranka soudu zavolala na tísňovou linku a na místo přijeli policisté,“ uvedla Simona Čejková z plzeňského policejního ředitelství.

Samosoudce Vladimíra Žáka, který případ projednával, jednání obžalovaného překvapilo a připustil, že měl z jeho agresivního chování obavy.

„Ještě než jsme vůbec začali obžalobu projednávat, tak mě vyčetl, že jsem mu v minulosti zamítl podmíněné propuštění z výkonu trestu a že ho teď určitě pošlu do vězení natvrdo. Pak v průběhu řízení dělal různé grimasy, měl záchvaty vzteku, při kterých výhrůžně mlátil pěstí do dlaně. Snažil jsem se ho nějakým způsobem korigovat, neprovokovat ho ale přesto se jeho agresivita začala stupňovat. Proto jsem raději přivolal do jednací síně justiční stráž, aby ho ohlídala,“ uvedl soudce.

Při vyprovázení z jednací síně se strhla mela

Podle něho z obžalovaného dostaly strach i svědkyně. „Na ženu, která vypovídala v jeho přítomnosti, měl neustále nějaké průpovídky. Byla z toho hodně psychicky špatná. Ta druhá, která čekala na chodbě a přes dveře slyšela, co se v jednací síni děje, raději odešla pryč,“ pokračoval Žák.

Jednání soudce po asi padesáti minutách ukončil. „Odročil jsem ho na neurčito s tím, že i s ohledem na to, co se odehrálo, nechám na obžalovaného zpracovat znalecký posudek z oboru psychiatrie. Když si dotyčný bral zpět občanský průkaz, začal se se strážnými pošťuchovat. Ti se ho snažili vytlačit ven z jednačky ale on se vzpouzel. U dveří pak došlo k potyčce. Jak a co se tam přesně odehrávalo nevím, měl jsem zakrytý výhled sloupem,“ uzavřel Žák.

Agresivnímu muži hrozí za útok na soudce a justiční stráž další trestní stíhání. U soudu stanul za to, že rozbil zařízení recepce na jedné z plzeňských ubytoven, kam se dožadoval vstupu. Přitom ještě recepční vrazil pěstí do obličeje a dalším lidem vyhrožoval zabitím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám