Hlavní obsah

Testy DNA odhalily pachatele 17 let staré vraždy

Právo, Aleš Pelikán

Na pravděpodobného pachatele vraždy, která se stala před 17 lety v Ústí nad Labem, se přišlo díky testům DNA. Obžalovaný 50letý muž z Litvínova ve středu stanul před ústeckým soudem, podle obžaloby se na triku oběti našly stopy jeho krve. Z nich byl poté odebrán vzorek DNA a porovnán se vzorky vězňů ve Valdicích. Kriminalistický ústav nalezl shodu s mužem, který si tam už 12 let odpykává 23letý trest za vraždu své babičky.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ze 17 let staré vraždy byl obviněn 50letý muž z Litvínova, který dnes stanul před ústeckým soudem.

Článek

„Jde o jeden z prvních případů v České republice, kdy byl pachatel vraždy odhalen pomocí testů DNA,“ řekl státní zástupce Vladimír Jan. Policie dlouho nemohla případ objasnit, v první polovině 90. let se testy DNA nedělaly. Až loni začali experti kriminalistického ústavu stopy z ústeckého případu prověřovat a porovnávat.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ze 17 let staré vraždy byl obviněn 50letý muž z Litvínova, který dnes stanul před ústeckým soudem.

Muž měl 55letou ženu uškrtit v červnu roku 1994 v jejím bytě v centru Ústí nad Labem. Pro svůj čin měl použít jednu nohavici z punčochy, z bytu pak zmizela hudební věž. Podle jednoho ze synů mrtvé ženy, měla jeho matka v bytě i nějaké šperky, ty pak prý už nikdy neviděl.

Policie ho podezřívala už dříve

Muž, kterému hrozí výjimečný trest, v přípravném řízení odmítl vypovídat, u soudu pak svou vinu popřel. „Čin jsem nespáchal, v bytě jsem nebyl a poškozenou jsem neznal,“ uvedl. Jak se mohla na tričku ocitnout jeho krev, prý neví. S kriminalisty nespolupracoval, odmítl se podrobit i psychiatrickému vyšetření. „Je to arogantní prase,“ uvedl u soudu na adresu znalce psychiatra.

U soudu ve středu vypovídali oba synové zavražděné ženy, ani jeden obžalovaného nepoznal. Nevěděli ani, jestli se s ním jejich matka setkala. „Jsem rád, že se pachatele podařilo dopadnout i když po dlouhé době,“ řekl novinářům jeden ze synů. Policie ho prý dříve z vraždy podezřívala, neřekla mu tehdy proto ani žádné podrobnosti o činu.

Obžalovaný je protřelý kriminálník, byl šestkrát trestán převážně za majetkové trestné činy. Už v roce 1988 byl odsouzen na 8,5 roku za loupežné přepadení. Po pěti letech byl podmínečně propuštěn. V roce 1999 uškrtil svou 78letou babičku a vzal jí důchod 3000 korun. O rok později byl za to odsouzen na 23 let. Podle znaleckého posudku je osobnost muže citově chudá s asociálními rysy a projevy nezdrženlivosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám