Hlavní obsah

Do boje s hořícími pneumatikami nasadí hasiči speciální jednotku

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrudim

Čtyři jednotky hasičů celou noc hlídaly skládku pneumatik, která začala hořet v pondělí odpoledne v Boru u Skutče na Chrudimsku. Zásah hasičů tak nejspíš nekončí ani během úterý. Jednotky na místě se zaměřují na ochranu okolních budov. Do Boru byl povolán speciální hasičský tým z moravského Hlučína, který má techniku na rozebírání skládky.

Článek

„Teprve když se podařilo zkrotit plameny, hasiči zjistili, jaká je rozloha skládky. Hořlavý materiál dosahuje výšky sedmi metrů, délky sto metrů a šířky dvacet metrů,“ uvedla v úterý ráno krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

V noci byl nasazen i nakladač, kterým byly hořící zbytky pneumatik rozhrnovány a následně prolévány vodou. Na pomoc si hasiči přivolali kolegy ze záchranného útvaru v Hlučíně, kteří disponují těžkou technikou. Nedávno tato jednotka pomáhala například rozebírat několik dnů hořící továrnu v Chropyni na Kroměřížsku.

Laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče provedla kontrolní měření v obci Zderaz a nenaměřila zde žádné jedovaté zplodiny hoření. Sto osmdesát obyvatel Boru u Skutče bylo informováno, že pokud se vítr během noci otočí, mají si připravit evakuační zavazadlo a přistaveným autobusem by byli převezeni do evakuačního střediska. To se naštěstí nenaplnilo a nikdo z nich nemusel být v noci evakuován.

„K požáru došlo při opravě střechy, kdy dělníci odřezávali autogenem střešní konstrukci, a jiskra odpadla na zem na hořlavý materiál. Dělníci se snažili požár uhasit, ale nepodařilo se jim to,“ uvedla k příčině vzniku požáru Horáková.

Podle starosty Boru Vlaďka Beneše ve firmě na likvidaci odpadu místní podnikatel dříve drtil pneumatiky, později však činnost ukončil. Krachující firma je už několik let v konkurzu a je obrovsky zadlužena.

Po ukončení likvidačních prací se budou hodnotit také škody ekologické. Kvůli smáčedlům použitým při hašení hrozí zamoření spodní vody. Celková škoda nebyla dosud vyčíslena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám