Hlavní obsah

Recidivista Miko dostal za vraždu taxikáře doživotí

– Praha

Pražský městský soud v úterý uložil recidivistovi Luboši Mikovi za vraždu taxikáře a dva pokusy o vraždu doživotní trest vězení. Muž podle obžaloby zastřelil předloni v pražských Kunraticích sedmdesátiletého taxikáře, a poté jeho vůz zapálil.

Foto: ČTK

Recidivista Luboš Miko

Článek

O pár dní později se pokusil zabít dvaašedesátiletou ženu, která ho v noci nachytala, když se vloupal k ní do bytu. Údajně také napadl sedmačtyřicetiletou ženu, kterou několikrát sekl mačetou, aby jí mohl ukrást kabelku. Rozsudek zatím není pravomocný.

Podle státního zástupce Miko střelil předloni 17. srpna taxikáře dvakrát zblízka do hlavy krátce potom, co se od něho nechal odvézt. Tělo policisté našli v Dolnomlýnském rybníce nedaleko Kunratic. Obžalovaný navíc taxikáře okradl o dva mobilní telefony a nejméně 200 korun. Vůz následně polil benzinem a zapálil v domnění, že zakryje stopy. Policie ale v blízkosti ohořelého vozu našla láhev, na které se nacházely stopy DNA patřící právě Mikovi.

Miko se podle policie v přípravném řízení k činu doznal. Při výslechu s advokátem ale svou výpověď stáhl. U soudu tvrdil, že byl blízko místa činu, ale nevraždil. Sledoval prý dům, který chtěl vykrást.

Ve vězení strávil již 20 let života

První pokus o vraždu se stal o osm dní později. Miko vylezl po hromosvodu na lodžii bytu v Praze 4, odkud se vloupal dovnitř. Při prohledávání místností vzal mobilní telefon, přitom však vzbudil ženu spící v ložnici. Nejprve ji udeřil pěstí do hrudníku, poté opakovaně bodal nožem do hlavy a hrudníku se slovy "drž hubu, nebo tě zabiju". Žena útok přežila jen díky aktivní obraně, nicméně utrpěla četná řezná i bodná zranění.

Přibližně za dva týdny se podle spisu v Praze 4 na Chodově pokusil o další vraždu. Ve snaze ukrást kabelku s 50 000 korunami napadl mačetou tehdy sedmačtyřicetiletou ženu. Opakovaně ji sekl do ruky, čímž jí amputoval části několika prstů. Když se poškozená snažila získat kabelku zpět, sekl ji i do druhé ruky a hlavy a způsobil jí masivní krvácení. Přežila pouze díky včasnému lékařskému zákroku.

Miko byl v minulosti již mnohokrát trestán nejen za majetkovou trestnou činnost a strávil ve vězení přibližně 20 let života.

Vybrané uložené doživotní tresty za posledních pět let:
12. dubna 2006 - Středočeský krajský soud odsoudil na doživotí takzvaného lesního vraha Viktora Kalivodu (28) ze Slaného. Kalivoda v říjnu 2005 zastřelil manželský pár u Nedvědice na Brněnsku a podnikatele na Kladensku. Odvolací soud verdikt potvrdil. Loni v září spáchal Kalivoda ve vězení sebevraždu.
21. února 2008 - Krajský soud v Hradci Králové uložil doživotí Petru Zelenkovi (31) za sérii vražd v havlíčkobrodské nemocnici. Muž podle soudu podáním heparinu zavraždil sedm pacientů, dalších deset se pokusil zavraždit. Pražský vrchní soud v červnu 2008 doživotní trest potvrdil.
21. listopadu 2008 - Na doživotí odsoudil středočeský krajský soud Mariana Rafaela (42), který v únoru 2008 v areálu psychiatrické léčebny v Kosmonosích na Mladoboleslavsku zavraždil pacienta.
20. února 2009 - Královéhradecký krajský soud potrestal doživotním vězením Slováka Antonína Nováka (43) za vraždu a znásilnění devítiletého chlapce z Havlíčkova Brodu z května 2008. Verdikt je pravomocný.
22. března 2010 - Za vraždu prostitutky a pokus o vraždu muže a loupež byl k doživotí odsouzen Uzbek Sohibek Juldašbajev. Letos v březnu Pražský vrchní soud trest potvrdil.
1. prosince 2010 - Za vraždu dvou žen uložil českobudějovický krajský soud doživotní trest Jaroslavu Steinbauerovi. K doživotí byl odsouzen již dříve, odvolací soudy ale rozsudky zrušily. Letos v lednu Vrchní soud v Praze trest potvrdil.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám