Hlavní obsah

Kočkova družka chce po Ďuričkovi 10 miliónů

Právo, Radim Vaculík

Deset miliónů korun chce po odsouzeném podnikateli Bohumíru Ďuričkovi (57) partnerka zemřelého Václava Kočky mladšího (40) Markéta Palečková, se kterou syn provozovatele pražské Matějské pouti před svou smrtí žil ve společné domácnosti. Kočka s ní má syna a vychovávali spolu ještě další dítě Palečkové z jejího předchozího manželství.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohumír Ďuričko ve vazební věznici

Článek

Ďuričko už musel ze své kapsy zaplatit více než 2,5 miliónu korun jako odškodnění nejbližším příbuzným Václava Kočky mladšího (40), kterého v říjnu 2008 zastřelil v pražském baru Monarch, kde krátce předtím probíhal křest knihy tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Jenže když pražský městský soud předloni v dubnu rozhodoval o vině a Ďuričkově trestu ve výši 12,5 roku za vraždu, odkázal, na rozdíl od rodiny zastřeleného, Kočkovu partnerku i děti s jejich finančními nároky na civilní řízení.

Právě proto podala Palečková na někdejšího hoteliéra a bývalého majitele fotbalové Dukly Praha Ďurička žalobu na ochranu osobnosti, a to jak za sebe, tak za obě své děti.

Mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková v pátek uvedla, že Palečková požaduje pro sebe tři milióny korun, pro nejmladšího Kočkova syna pět miliónů a pro svého druhého chlapce chce další dva milióny.

Byl v exekuci

Pražský městský soud měl spor projednávat už letos v lednu, ale den před veřejným zasedáním Ďuričko podal námitku pro údajnou podjatost soudkyně Dagmar Stamidisové.

Jeho advokát Michal Šalomoun napadl to, že soudkyně uznala zaplacení soudního poplatku za podání žaloby, ačkoli ho nesložila přímo Palečková nebo její právní zástupce, ale někdo třetí. Kdo, to Lhotáková odmítla sdělit. V jiných případech by to podle Šalomouna Stamidisová nepřipustila.

Lednové jednání tedy nakonec vůbec neproběhlo, protože se námitkou musí zabývat Vrchní soud v Praze, který o ní zatím nerozhodl.

Odškodné pro rodinu Kočkových zaplatil Ďuričko podle svých dřívějších vyjádření z peněz, které získal prodejem knihy Kočkoviny. Napsal ji za mřížemi a věnuje se v ní třeba svým intimním zkušenostem nebo známostem s vlivnými podnikateli a politiky.

Knížka měla vyjít krátce před loňskými sněmovními volbami, nakonec prodal sto tisíc výtisků a autorská práva neznámému zájemci.

Práva nakonec získal bývalý předseda ČSSD Paroubek, a aby zamezil spekulacím, že se strana snažila jejímu vydání zabránit, celou knihu na 24 hodin zveřejnil na internetu.

Na Ďurička bylo předtím kvůli neplacení soudem určeného odškodnění vyhlášeno sedm exekucí, jak Právu řekl právník rodiny zavražděného Josef Lžičař.

„Exekuce je i nadále vedena, ale chybí tam uhradit už jen snad nějaké drobnosti, například odměna exekutorovi či soudní poplatky,“ konstatoval Lžičař.

Advokáti nezahálejí

Ďuričkovi advokáti přitom nezahálejí. Vojtěch Veverka, který ho zastupoval už během trestního řízení, poslal v únoru stížnost k  Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

„Tvrdíme, že byla porušena klientova práva na obhajobu, protože jsme žádali o zkoumání případu více do hloubky, což soud nechtěl, když nám zamítl zhruba 23 navržených důkazů,“ řekl Právu Veverka.

Obrátil se také na české ministerstvo spravedlnosti s podnětem pro stížnost pro porušení zákona. Podle náměstka ministra pro justici Filipa Melzera ale neuspěl. Tamní odbor dohledu jej odložil s tím, že nenašel důvody pro podání stížnosti.

Třetí z Ďuričkových právníků Vadim Rybář zase chystá žádost o povolení obnovy procesu, v němž byl podnikatel uznán vinným z vraždy.

„Návrh připravujeme, v současnosti zadáváme znalecké posudky, kterými chceme jako novým důkazem vyvrátit původní negativní expertizy znalců z oboru soudního lékařství, psychiatrie a psychologie,“ nastínil Rybář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám