Hlavní obsah

Do Ruska unesenou Aničku svěřil soud do péče českého otce

Právo, Josef Koukal

Šestiletou Annu Hromádkovou, kterou před třemi lety unesla její matka do Ruska, svěřil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 4 do péče otce. Tomu se tak otevřela cesta k navrácení dítěte i přes dosavadní nechuť ruských orgánů spolupracovat s českou stranou.

Článek

„S rozsudkem jsem spokojen. Problém je v tom, že tento rozsudek se musí doručit manželce, potom teprve nabyde právní moci, a to není jednoduché,“ nejásal nad vyhraným sporem otec Aničky Zdeněk Hromádka.

„Manželka začne obstruovat, odmítat doručování. Když se to za pár let podaří, předpokládám, že se odvolá. Český soud zase nějak rozhodne a zase jí bude pár let doručovat,“ neskrýval skepsi nad výhledem do budoucna.

Rusko s Českem v kauze nespolupracovalo

Hovoří z něj zkušenost. Nejenže rozhodnutí o svěření do péče trvalo českým soudům tři roky, ale také ruská strana s českými orgány po léta nespolupracovala a manželka žijící s dcerou v Petrohradě nedostávala z Česka obsílky o soudních jednáních. Anička byla totiž až do čtvrtka svěřena otci pouze předběžným opatřením soudu a to nemusí ruská strana respektovat.

„Teď už by ruské orgány mohly být vstřícnější, doposud se stále odvolávaly na to předběžné opatření. Teď mám v kapse konečné rozhodnutí, tedy to, co oni stále vyžadují,“ uvedl Hromádka.

Hromádkovi se vzali v roce 2003, v lednu 2005 se jim Anička narodila. Už v listopadu 2007 se ale vztah zhroutil a manželka podala žádost o rozvod.

Soud tehdy sice předběžným opatřením svěřil Aničku do péče otce, v dubnu 2008 však Olga Hromádková s dcerou vycestovala do rodného Ruska a už se nevrátila. Hromádka přitom už před jejím odjezdem apeloval na soudkyni Pavlu Schütznerovou, aby předběžným opatřením manželce v cestě zabránila, právě kvůli obavě z únosu.

Musí vždy žádat o vízum

Od té doby musí Hromádka pokaždé, když chce vidět dceru, požádat o ruské vízum a doufat, že mu manželka (dosud nebyli rozvedeni) umožní dceru navštívit. Ze čtrnácti cest, které do Ruska od dubna 2008 absolvoval, bylo úspěšných jedenáct. Třikrát mu žena kontakt s dcerou nedovolila.

„Naposledy jsem dceru navštívil teď o víkendu,“ uvedl u soudu Hromádka s tím, že získat vízum do Ruska není snadné. „Manželka mi odmítá napsat pozvání, takže víza získávám přes ministerstvo zahraničí, které za mě intervenuje u ruského velvyslance,“ posteskl si Hromádka.

Soud čtvrté městské části tentokrát uznal, že pokusy o doručování obsílek paní Hromádkové nemají smysl, jednání se konalo v její nepřítomnosti.

„Doručenky se vracely jako nedoručené. Naším konzulem bylo navíc paní Hromádkové telefonicky sděleno, kdy se jednání koná. Mohla se dostavit nebo omluvit,“ řekl soudce Libor Stočes.

Kromě svěření do péče přisoudil otci také nárok na výživné ve výši 5000 korun měsíčně, které by mu měla matka začít vyplácet, až bude rozsudek pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám