Hlavní obsah

V pražské Stromovce se znovu sesunula půda

– Praha • Aktualizováno
Právo, trj

V místech, kudy vede za Šlechtovou restaurací v pražské Stromovce tunel Blanka, se ve čtvrtek večer sesunul svah. Nikdo nebyl zraněn. Sesuv má rozměry asi 20 na 50 metrů a nezadržely ho ani stromy. Několik z nich na restauraci, jíž se město chystá opravovat, spadlo. Příčinou je podle města nejspíš voda tekoucí z potrubí.

Foto: Petr Janiš, Právo

Sesuv půdy za Šlechtovou restaurací.

Článek

Podle náměstek primátora Karla Březiny (ČSSD) sesuv na „98 %“ nesouvisí s budováním tunelového komplexu Blanka. „Všechny tunelářské práce byly v tomto prostředí dokončeny před více než rokem. Zároveň byla vytvořena všechna ostění tunelu,“ argumentoval na místě Březina.

Foto: Petr Janiš, Právo

Policie prostor obehnala páskou.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který si místo také prohlédl, novinářům řekl, že ve sklepě restaurace se propadl strop.

Prostor hlídá státní i městská policie. Půda se začala pomalu sunout dolů už odpoledne, statik byl na místo volán kolem 18. hodiny. Podle něho tunel vede příliš hluboko. „Nahoře na Letné lidem popraskaly komíny a stavbaři také tvrdí, že na to ražba tunelu neměla vliv,“ reagoval jeden z přihlížejících místních obyvatel.

Foto: Petr Janiš, Právo

Náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) tvrdí, že se stavbou tunelu Blanka sesuv nesouvisí.

Podle Březiny by se měly přesné příčiny ještě vyšetřit. Mělo by to odpovědět na otázku, nakolik je narušena statika Šlechtovy restaurace, do jejíž opravy chtělo město investovat na 300 miliónů korun. Objevily se spekulace, že hornina mohla pohnout s její sklepní částí, a tudíž se statikou celého objektu. Březina nechtěl říci, zda by v takovém případě město mohlo od opravy ustoupit. „Je potřeba počkat na vyhodnocení celé situace,“ dodal náměstek.

Foto: Petr Janiš, Právo

Sesuv vyvolal i vyvrácení několika stromů.

Půda se při ražbě Blanky propadla dvakrát.V roce 2008 ve Stromovce, na louce několik set metrů před Šlechtovou restaurací. Podruhé to bylo loni v létě u budovy ministerstva kultury poblíž Pražského hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám