Hlavní obsah

Soud potrestal řidiče, který bez funkčních brzd vletěl na přechod, po němž šly děti

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Nevěřte starým vozům, ani když mají po platné technické. I to je jeden ze závěrů městského soudu v Brně, který vyměřil podmíněný trest 20 měsíců vězení s odkladem na tři roky Pavlu Dekařovi za to, že srazil po selhání brzd dvě malé děti na přechodu. Dekař nesmí navíc tři roky usednout za volant a musí zaplatit nejméně 300 000 korun bolestného.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Řidič Pavel Dekař, který se svou nebrzdící aviií zranil dvě děti na přechodu, je z události nešťastný. Výrok soudu nechtěl komentovat. Na snímku je s obhájcem Jiřím Hladíkem (vpravo).

Článek

Odsouzený řídil loni 14. září v brněnské čtvrti Obřany vlastní náklaďák Avia A 30 s nákladem stavební suti v kontejneru, když mu před přechodem pro chodce auto přestalo zcela brzdit. Zřejmě nikdy nezapomene na okamžik, když před sebou uviděl množství dětí na přechodu, na které se auto řítilo.

Jak u soudu zaznělo, stačil ještě duchapřítomně vyklonit z okna a křičet, že mu vůz nebrzdí. Tři učitelky a dvaatřicet dětí z mateřské školy stačilo utéct do bezpečí. Pětiletý chlapeček a šestiletá holčička však už zůstali ležet na vozovce sraženy přední částí vozu.

Zatímco hoch měl zranění lehká, holčička se s následky bude zřejmě potýkat celý život. Bezprostředně po havárce byla měsíc v nemocnici z toho dvanáct dní v umělém spánku. Rozsah zranění je značný a holčička má i psychické problémy.

Brzdy selhávaly dlouhodobě

Podle soudního znalce bylo příčinou neštěstí fakt, že auto nemělo prakticky žádnou brzdovou kapalinu. Znalec také vyloučil, že by šlo o momentální selhání brzdového systému poté, co bezprostředně před střetem vůz ještě brzdil. „Problémy s brzdami musel řidič pozorovat už před tím během jízdy,“ uvedl znalec Jiří Sinstrle.

Státní zástupce Jaroslav Mezník, který navrhoval podmíněný trest ovšem za mnohem závažnější přečin obecného ohrožení, se proti výroku soudu odvolal jak do výše trestu, tak do kvalifikace, která zněla na těžké ublížení na zdraví se sazbou jeden až šest let. Předseda senátu rozsudek zdůvodnil mimo jiné i dosavadní bezúhonností viníka, jeho lítostí i faktem, že aktivně svým přičiněním zabránil mnohem větší tragédii.

„Je ovšem jasné a z tohoto případu to vyplývá, že i když mají majitelé starých aut platnou technickou kontrolu, není nikdy zbytečné před každou jízdou takový vůz znovu prohlédnout,“ narážel na stáří avie (18 let) a stav tachometru (170 000 km) předseda senátu Martin Vrbík.

Zároveň také upozornil také na skutečnost, kdy sice učitelky vůbec nepochybily při hlídání dětí přecházejících po přechodu, nicméně sledovaly hlavně přecházející děti a auta řítícího se na přechod si všimly až na poslední chvíli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám